Категорія
Новини
Дата

США отримали ордер на арешт літака «Роснафти» вартістю $25 млн

Сполучені Штати в середу, 8 березня, отримали ордер на арешт літака Boeing, що належить російській нафтовій компанії «Роснафта», повідомило міністерство юстиції США. Вартість літака перевищує $25 млн, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Окружний суд США Східного округу Нью-Йорка санкціонував вилучення на підставі порушень експортного контролю та санкцій проти Росії, заявило міністерство юстиції.
  • Головний виконавчий директор «Роснафти» Ігор Сєчин, давній союзник президента Росії Володимира Путіна, потрапив під санкції США.
  • За даними Мінʼюсту, з моменту набуття чинності санкціями літак Boeing 737-7JU американського виробництва вилітав і повертався до Росії як мінімум сім разів.
  • «Порушивши експортний контроль міністерства торгівлі, «Роснафта» перетворила свій літак на контрабанду», – заявив представник міністерства юстиції Ендрю Адамс.
  • Востаннє літак Boeing був у Сполучених Штатах у березні 2014 року, і передбачається, що він перебуває в Росії чи прямує до неї чи з неї, додали в міністерстві юстиції.
  • «Сьогоднішні примусові заходи демонструють, що російським компаніям і олігархам доводиться розплачуватись за грубе ухилення від санкцій, введених Сполученими Штатами у відповідь на невиправдану війну проти народу України», – заявив прокурор США Бреон Піс.

Контекст

Ігор Сєчин — один з найвпливовіших олігархів в Росії та друг Володимира Путіна, з яким він працює поруч з початку 90-х років. Через санкції ЄС, під які потрапив Сєчин, на початку березня Франція затримала іншу яхту мільярдера – 86-метрове судно Amore Vero вартістю $120 млн.

Офіційно Сєчин володіє лише акціями «Роснефти». Але судячи з відкритих документів, повідомлень російських ЗМІ й оцінки вартості його яхт, виконаної компанією VesselsValue, Сєчин – володар статків у розмірі не менше $800 млн. У стільки Forbes оцінював його до 28 лютого, коли Євросоюз ввів санкції.

Навесні 2022 року влада Іспанії затримала мега-яхту Crescent вартістю $600 млн. 135-метрове судно, ймовірно, належить керівнику російського нафтового гіганта «Роснафта» Ігорю Сєчину.

Сєчин і його діти – Іван, проти якого США ввели санкції 24 лютого, Інга та Варвара – за повідомленнями, володіють нерухомістю на Рубльовському шосе. Газета «Відомості» 2014-го писала, що глава «Роснефти» почав будувати там особняк на ділянці площею понад 28 000 кв. м. Наступного року діти купили 32 000 кв. м землі по сусідству. «Відомості» повідомляли, що на цю нерухомість витрачено загалом $110 млн.

Сєчин вийшов на бізнес-сцену в лютому 2003-го. Разом із тодішнім президентом «Роснефти» Сергієм Богданчиковим він уклав угоду з купівлі за $623 млн нафтової компанії «Северная нефть», яка мала багаті родовища на російській півночі. Для держкомпанії це був надзвичайний крок.

Перші санкції проти Сєчина США ввели 2014-го, після анексії Криму. Полювання за його супер’яхтами влада Франції та Іспанії розпочала тільки в березні 2022-го, через кілька тижнів після того він потрапив до санкційного списку ЄС. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні