Категорія
Новини
Дата

США передадуть Україні крилаті бомби з радіусом дії 70 км. Boeing отримала замовлення на $40,5 млн – Bloomberg

США нададуть Україні бомби далекого радіусу дії з GPS-наведенням виробництва Boeing Co., які здатні вражати цілі на відстані 70 км, пише Bloomberg. 20 січня Boeing отримала замовлення від ВПС США на суму $40,5 млн у межах існуючого контракту Jdam, робота має бути завершена до 30 червня. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Пентагон офіційно не визнав, що відправляє модифіковану версію боєприпасу Boeing, заявивши лише, що він відправить авіаційні боєприпаси у межах пакету на $1,85 млрд, про який було оголошено 21 грудня. Але двоє джерел підтвердили наявність зброї Jdam підвищеної дальності дії, відомої як Jdam-ER.
  • Представник Пентагону Келлі Флінн заявила, що США не ідентифікуватимуть боєприпас. Комплекти Jdam використовуються ВПС і ВМС США та були продані більш ніж у 26 країнах. Після скидання бомба розкриває крила, що дозволяє Jdam-ER пролітати до 70 км та потроїти дальність дії оригінальної зброї. Jdam підвищеної дальності був розроблений у співпраці з Королівськими ВПС Австралії.
  • Комплекти збільшеної дальності «значно підвищать точність стрілянини з використанням наявних запасів боєприпасів», – сказала Ребекка Грант, спеціалістка із систем ВПС та президентка IRIS Independent Research. За словами Грант, комплекти підвищеної дальності можуть бути використані «для атаки російських передових позицій або тилових районів їхнього другого ешелону в Україні». 
  • Замовлення від ВПС для Boeing вказує на те, що США та Україна розробили метод, за допомогою якого українські винищувачі радянських часів можуть програмувати та запускати Jdam-ER.

Контекст

Наприкінці листопада Пентагон розглядав пропозицію Boeing про постачання Україні дешевих малогабаритних високоточних бомб, що дасть змогу Києву завдати удару далеко в тил Росії, поки Захід щосили намагається задовольнити попит на додаткові озброєння. GLSDB створюється спільно SAAB AB та Boeing Co. і знаходиться у розробці з 2019 року. GLSDB управляється за допомогою GPS, здатна усувати деякі електронні перешкоди, може використовуватись у будь-яких погодних умовах і навіть проти броньованих машин. 

Раніше повідомлялося, що США готують новий пакет військової допомоги Україні на $2,2 млрд. До пакету увійдуть, зокрема, ракети більшої дальності, йдеться про ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) виробництва компаній Boeing та Saab Group. Їх дальність становить 150 км. Ракети GLSDB можна запускати з установок HIMARS. Для установок HIMARS в Україну наразі поставляються ракети GMLRS радіусом дії 80 км. 

У лютому стало відомо, що США нададуть Україні крилаті бомби Boeing, але їх зможуть доправити через дев’ять місяців. Фінансування високоточних ракет надходитиме з $1,75 млрд у межах Ініціативи сприяння безпеці України, про яку, як очікується, буде оголошено у пʼятницю. Гібридна зброя великої дальності поєднує два перевірені пристрої: авіабомбу малого діаметра, керовану супутниками GPS, яка зараз широко використовується, та армійську ракету, що вже експлуатується українськими військами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні