Категорія
Новини
Дата

США погрожують заборонити TikTok, якщо китайські власники не продадуть свої частки

Адміністрація президента США Джо Байдена хоче, щоб китайські власники TikTok позбулися своїх часток у популярному відеододатку, інакше вони зіткнуться з можливою забороною в США, пише Reuters із посиланням на повідомлення компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Офіційні особи та законодавці США висловлюють побоювання, що дані користувачів TikTok у США можуть бути передані уряду Китаю. TikTok, що належить ByteDance, налічує понад 100 млн користувачів у США.
  • Представник TikTok Брук Оберветтер повідомила агентству Reuters, що компанія нещодавно отримала звістку від Комітету з іноземних інвестицій у США (CFIUS), очолюваного Міністерством фінансів США, який зажадав, щоб китайські власники програми продали свої акції, інакше їм загрожує можлива заборона США на відеододаток.
  • Видання Wall Street Journal вперше повідомило про ці наміри США. ByteDance підтвердила, що 60% її акцій належать глобальним інвесторам, 20% – співробітникам і 20% – засновникам. У TikTok заявили, що примусовий продаж не вирішить проблем національної безпеки.

Контекст

CFIUS, впливовий орган національної безпеки, у 2020 році одноголосно рекомендував ByteDance позбутися TikTok. Під тиском тодішнього президента Трампа ByteDance наприкінці 2020-го безуспішно намагалася завершити угоду з Walmart та Oracle Corp, щоб перевести американські активи TikTok до нової організації.

Минулого місяця Білий дім дав урядовим установам 30 днів, щоб переконатися, що вони не мають TikTok на федеральних пристроях і системах. Понад 30 штатів США також заборонили співробітникам використовувати TikTok на державних пристроях. Будь-яка заборона в США зіткнеться зі значними юридичними перешкодами та потенційними політичними наслідками, оскільки TikTok популярний серед мільйонів молодих американців.

Минулого тижня сенатор-демократ Марк Уорнер заявив, що уряду США важливо зробити більше, щоб прояснити, що, на його думку, є ризиком для національної безпеки з боку TikTok.

TikTok і CFIUS уже понад два роки ведуть переговори про вимоги щодо безпеки даних. TikTok заявив, що витратив понад $1,5 млрд на суворі заходи щодо забезпечення безпеки даних і відкидає звинувачення у шпигунстві.

Також Білий дім підтримав законопроект дюжини сенаторів, який дає адміністрації нові повноваження щодо заборони TikTok та інших зарубіжних технологій, якщо вони становлять загрозу національній безпеці. Це може дати адміністрації Байдена нові аргументи в суді, якщо вони намагатимуться заборонити TikTok.

Керівництво TikTok обговорює можливість відокремлення від китайської материнської компанії ByteDance Ltd. задля вирішення проблеми, повʼязаної з ризиками для національної безпеки США, пише Bloomberg. Аналітики Bloomberg Intelligence Мандіп Сінгх і Даміан Реймерц зазначають, що бізнес TikTok у США може бути оцінений у $40–50 млрд на основі мультиплікаторів у соціальних мережах та інших факторів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні