TikTok розглядає можливість відокремлення від ByteDance. Бізнес платформи у США оцінюється у $40–50 млрд /Олександра Карасьова
Категорія
Новини
Дата

TikTok розглядає можливість відокремлення від ByteDance. Бізнес платформи у США оцінюється у $40–50 млрд

Олександра Карасьова

Керівництво TikTok обговорює можливість відокремлення від китайської материнської компанії ByteDance Ltd. задля вирішення проблеми, повʼязаної з ризиками для національної безпеки США, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відчуження, що може призвести до продажу чи первинного публічного розміщення акцій, вважається крайнім заходом, який проводитимуть лише в тому випадку, якщо існуюча пропозиція компанії з представниками національної безпеки не буде схвалена, кажуть джерела. 
  • За словами джерел, навіть тоді китайському уряду довелося б погодитися на таку угоду.
  • Аналітиків Bloomberg Intelligence Мандіп Сінгх та Даміан Реймерц зазначають, що бізнес TikTok у США може бути оцінений у $40–50 млрд на основі мультиплікаторів у соціальних мережах та інших факторів.
  • «Ми не думаємо, що велика технологічна фірма може бути зацікавлена в покупці TikTok, але увага Microsoft до Bing та ChatGPT може викликати інтерес до додавання відеоплатформи, такої як TikTok, для конкуренції з YouTube Alphabet, особливо якщо угода між Microsoft та Activision провалиться», – кажуть аналітики.
  • TikTok перебуває під пильною увагою, оскільки він належить китайцям, що, як побоюються офіційні особи США, може призвести до маніпуляцій чи стеження з боку Китаю за американцями – побоювання, над усуненням яких працює TikTok.
  • Компанія, яка проходить перевірку національної безпеки Комітетом із іноземних інвестицій у Сполучених Штатах, минулого року погодилася внести низку змін до плану, який вона називає Project Texas. Пропозиція включає залучення американського технологічного гіганта Oracle Corp. для розміщення даних користувача в США та перевірки його програмного забезпечення, а також призначення схваленої урядом наглядової ради з трьох осіб. 
  • Проте, за даними джерел, нині перевірки зупинилися, через що TikTok не впевнений, чи будуть його плани достатніми для продовження роботи в США. Інформатори стверджують, що члени комітету Міністерства юстиції не бажають приймати пропозицію TikTok.

Контекст

TikTok знаходиться під пильною увагою США через його звʼязки з китайським урядом. У листопаді директор ФБР Крістофер Рей заявив Комітету з внутрішньої безпеки Палати представників, що уряд Китаю може використовувати TikTok для контролю над даними або програмним забезпеченням мільйонів користувачів, а його алгоритм рекомендацій, який визначає, які відео користувачі побачать далі, може використовуватися для «операцій впливу».

У США сенатор-республіканець Марко Рубіо представив законопроєкт, підтриманий законодавцями від обох партій, про заборону китайської соціальної мережі TikTok, пише Reuters. Усе через побоювання США, що програма може використовуватися для стеження за американцями. Новий законопроєкт спрямований на заборону додатків будь-яких соціальних мереж, підконтрольних Китаю та Росії, або тих, які перебувають під їхнім впливом.

Європейська комісія заборонила співробітникам використовувати соціальну мережу TikTok із міркувань безпеки, повʼязаних з практикою збору даних, та через звʼязки з китайським урядом.

Білий дім дав урядовим установам 30 днів, щоб переконатися, що вони не мають китайської програми TikTok на державних пристроях і системах, пише Reuters. 27 лютого Канада також оголосила про заборону використання додатка на держпристроях. Після цього Китай звинуватив США у зловживанні владою та тиску на іноземні компанії, пише AP.

Головного виконавчого директора TikTok Шоу Чу попросили дати свідчення перед комітетом Палати представників наступного тижня про методи конфіденційності та безпеки даних програми, а також про відносини компанії з Комуністичною партією Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні