Категорія
Новини
Дата

США припиняють видачу експортних ліцензій китайській Huawei – Reuters

Адміністрація президента США Джо Байдена припинила видачу ліцензій американським компаніям на експорт більшості товарів до китайської компанії Huawei, пише Reuters із посиланням на три джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Протягом кількох років Huawei стикалася з обмеженнями США на експорт товарів для 5G та інших технологій, але офіційні особи Міністерства торгівлі США видавали ліцензії деяким американським фірмам на продаж певних товарів та технологій компанії. Так, Qualcomm Inc у 2020 році отримала дозвіл на продаж Huawei чіпів для смартфонів 4G.
  • Представник Міністерства торгівлі заявив, що офіційні особи «постійно оцінюють нашу політику та правила», але не коментують переговори із конкретними компаніями.
  • Одна джерело повідомило, що офіційні особи США створюють нову офіційну політику відмови в доставці товарів Huawei, яка включатиме товари нижче рівня 5G, у тому числі товари 4G, Wi-Fi 6 і 7, штучний інтелект, а також високопродуктивні обчислення та хмарні технології.
  • Інше джерело сказало, що цей крок, як очікується, відобразить посилення політики адміністрації Байдена щодо Huawei за останній рік. За його словами, у ліцензіях на чипи 4G буде відмовлено. Ближче до кінця президентства Трампа та на початку правління Байдена офіційні особи все ще видавали ліцензії на товари, що стосуються додатків 4G.

Контекст

Американські офіційні особи помістили Huawei у чорний список у 2019 році, заборонивши більшості американських постачальників постачати товари та технології компанії, якщо їм не було надано ліцензії. Чиновники продовжували посилювати контроль, щоб позбавити Huawei можливості купувати або розробляти напівпровідникові чипи, які використовуються в більшості продуктів.

Але офіційні особи США надали ліцензії, які дозволили Huawei одержати деякі продукти. Наприклад, постачальники Huawei отримали ліцензії на суму $61 млрд для продажу гіганту телекомунікаційного обладнання з квітня по листопад 2021 року.

У грудні Huawei заявила, що її загальний дохід становив близько $91,53 млрд, що лише трохи менше, ніж у 2021 році, коли санкції США призвели до падіння продажів майже на третину.

У грудні адміністрація Байдена планувала внести Yangtze Memory Technologies (YMTC) і більше 30 інших китайських компаній до торгового чорного списку, що завадить їм купувати певні американські компоненти. Раніше таке рішення підірвало бізнес Huawei Technologies Co. з виробництва споживчих смартфонів та завадило зусиллям Semiconductor Manufacturing International Corp. перетворитися на лідера з виробництва мікросхем у Китаї.

Офіційні особи США ввели останні обмеження на чипи, пояснивши, що вони необхідні для того, щоб Китай не перетворився на велику економічну та військову загрозу. Адміністрація Байдена хоче, щоб виробники чипів у країні не отримали можливості виробляти передові напівпровідники, які б підтримали збройні сили Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні