Категорія
Новини
Дата

США можуть внести до чорного списку торгівлі понад 30 китайських компаній, серед них – провідний виробник мікросхем YMTC

Адміністрація президента США Джо Байдена планує внести Yangtze Memory Technologies (YMTC) і більше 30 інших китайських компаній до торгового чорного списку, що завадить їм купувати певні американські компоненти, пише Bloomberg. Це ще більше посилить напруженість між двома державами.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Міністерство торгівлі США додасть провідного китайського виробника мікросхем памʼяті та інші компанії до так званого чорного списку організацій вже цього тижня, кажуть джерела. Компаніям заборонено купувати технології у постачальників із США, якщо вони не отримають спеціальну експортну ліцензію від Commerce. 
  • Раніше таке рішення підірвало бізнес Huawei Technologies Co. з виробництва споживчих смартфонів та завадило зусиллям Semiconductor Manufacturing International Corp. перетворитися на лідера з виробництва мікросхем у Китаї.
  • «США політизували та озброїли економічну співпрацю», – заявив офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь, додавши, що дії Вашингтона порушили ланцюжки поставок, і Китай зробить кроки для захисту прав своїх компаній.
  • Це рішення означатиме ескалацію американсько-китайського конфлікту через технології. У жовтні адміністрація Байдена оприлюднила широкий набір обмежень на здатність Китаю купувати напівпровідники та обладнання для виробництва мікросхем, включивши Yangtze Memory та інші компанії до списку для подальшого вивчення.
  • У той час Міністерство торгівлі США додало 31 організацію, зокрема Yangtze Memory, до так званого неперевіреного списку, а це означає, що американська влада не може довести, що ці компанії не підтримують китайські збройні сили. Це призвело до 60-денного зворотного відліку, протягом якого компанії мали довести, що їх бізнес не був залучений до діяльності, що ставить під загрозу національну безпеку США.

Контекст

Yangtze Memory, що базується в Ухані, є найбільшим у країні виробником напівпровідників 3D NAND, що виробляє мікросхеми памʼяті для смартфонів та інших обчислювальних пристроїв, конкуруючи з такими компаніями, як Samsung Electronics Co. 

Фірма вела переговори про постачання Apple Inc., що стало б важливим кроком для технологічної галузі Китаю, але згодом вони були припинені.

Офіційні особи США ввели останні обмеження на чипи, пояснивши, що вони необхідні для того, щоб Китай не перетворився на велику економічну та військову загрозу. Адміністрація Байдена хоче, щоб виробники чипів у країні не отримали можливості виробляти передові напівпровідники, які б підтримали збройні сили Китаю.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. Натомість США очікують укладання угоди із союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї у найближчому майбутньому.

Китай різко розкритикував дії США, стверджуючи, що американський уряд намагається зупинити його розвиток. Цього тижня Китай подав позов у Світову організацію торгівлі, намагаючись скасувати введений США торговельний контроль, стверджуючи, що він порушить світову торгівлю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні