Категорія
Новини
Дата

США розширили санкційні списки проти РФ та ввели обмеження щодо компаній з Киргизстану

Міністерство фінансів США розширило санкції проти Росії, до списків потрапили 18 осіб і понад 90 організацій, ідеться у повідомленні відомства. Також за допомогу РФ в обході санкцій до списку внесли підприємства з Киргизстану.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Санкційний список доповнили 18 фізичними особами, а також туди увійшли різні організації та підприємства, зокрема Інститут загальної фізики ім. Прохорова РАН, «Курганприлад», Клімівський спеціалізований патронний завод, Тамбовський пороховий завод, Казанський пороховий завод та інші.
  • До чорних списків потрапили і «Нафтогазавтоматика», «Сибірська сервісна компанія», постачальник та виробник нафтогазового обладнання «ПКФ-ГазНафтаМаш», «Газпром охорона» та інші. 
  • Під санкції США потрапили чотири організації в Киргизстані (RM Design and Development, «Карголайн», «Прогрес лідер» і «GTME Технології»).
  • До списку також внесли 14 суден і низку банків, серед яких Тінькофф банк, Локо-банк та банк «Солідарність».

Контекст

Загальний обсяг експорту Киргизстану до Росії різко зріс у 2022 році, збільшившись на 250% порівняно з попереднім роком до вторгнення в Україну. Щодо деяких предметів, таких як оптичні приціли, раніше не було даних про те, що Киргизстан узагалі експортував такі товари до Росії.

Торгові документи також вказують на високий рівень координації закупівельної діяльності Москви. Записи початку цього року показують, що киргизькі компанії у лютому та березні масово закуповували у китайських та південнокорейських компаній електроніку, включаючи спеціалізовані напівпровідники та підсилювачі напруги на сотні тисяч доларів. 

Приблизно така кількість тих самих видів електроніки було експортовано з Киргизстану до Росії за той самий період, свідчать документи. За словами високопоставленого американського чиновника, російські фірми, які отримали товари, здебільшого були відомими постачальниками російської оборонної промисловості. 

19 липня видання The Washington Post із посиланням на джерела писало, що США мають намір запровадити санкції проти Киргизстану за допомогу в обході санкцій проти Росії після безуспішних дипломатичних візитів до Бішкека.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні