Категорія
Новини
Дата

США запровадять санкції проти Киргизстану за допомогу РФ в обході обмежень – WP

2 хв читання

США мають намір запровадити санкції проти Киргизстану за допомогу в обході санкцій проти Росії після безуспішних дипломатичних візитів до Бішкека, пише The Washington Post. Про санкції можуть оголосити до кінця тижня. 

Ключові факти 

  • Росія, позбавлена можливості закуповувати військові товари у західних країн, дедалі частіше звертається по допомогу до держав Центральної Азії, деякі з яких історично та фінансово повʼязані з Росією, але також активно торгують із Європою та Китаєм.
  • Представники адміністрації президента США Джо Байдена кажуть, що їх особливо непокоїть роль Киргизстану, країни, з якої до РФ надійшла партія дронів. У країні розташовані численні підприємства, які стали каналом для західних і азіатських товарів, що їх Росія не може законно отримати, заявили офіційні особи.
  • Після вторгнення РФ в Україну Киргизстан став свідком разючого розширення імпортно-експортних компаній, які ведуть справи переважно з Росією. 
  • Фірми отримують прибуток від різкого зростання продажів китайських і європейських товарів, що підпадають під санкції, – від безпілотних літальних апаратів і деталей літаків до оптичних прицілів і вдосконалених схем бомб, – більшість з яких доставляється по суші компаніям у Росії, сказав високопоставлений американський чиновник.
  • За словами двох офіційних осіб США, після кількох місяців безуспішних візитів до столиці Киргизстану Бішкека низки американських та європейських дипломатів адміністрація Байдена готує нові економічні заходи, щоб змусити країну припинити торгівлю. 
  • Дії, які в минулому включали санкції або «чорний список» компаній, котрі звинувачують у порушеннях, можуть бути запроваджені вже цього тижня.

Контекст

Загальний обсяг експорту Киргизстану до Росії різко зріс у 2022 році, збільшившись на 250% порівняно з попереднім роком до вторгнення в Україну. Щодо деяких предметів, таких як оптичні приціли, раніше не було даних про те, що Киргизстан узагалі експортував такі товари до Росії.

Торгові документи також вказують на високий рівень координації закупівельної діяльності Москви. Записи початку цього року показують, що киргизькі компанії у лютому та березні масово закуповували у китайських та південнокорейських компаній електроніку, включаючи спеціалізовані напівпровідники та підсилювачі напруги на сотні тисяч доларів. 

Приблизно така кількість тих же видів електроніки було експортовано з Киргизстану до Росії за той самий період, свідчать документи. За словами високопоставленого американського чиновника, російські фірми, які отримали товари, здебільшого були відомими постачальниками російської оборонної промисловості. 

Значне зростання торгівлі з країнами, що є сусідами з Росією, викликає питання щодо того, чи потрапляли продукти, на які поширюються санкції, до країни через «чорний хід», заявив уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван. Торгівля ЄС із країнами, включаючи Центральну Азію та Кавказ, підскочила зі збільшенням їхніх продажів до Москви.

Навесні стало відомо, що США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи та інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні