Категорія
Новини
Дата

США та Велика Британія домовилися про «новий рівень співпраці» щодо санкцій проти Росії

США та Велика Британія вирішили зміцнювати свою співпрацю у реалізації та забезпеченні дотримання фінансових санкцій, оскільки вони намагаються ускладнити для Росії та інших країн ухилення від економічних обмежень, накладених Заходом, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У спільній заяві, яка має бути опублікована в понеділок та є у розпорядженні агентства, високопосадовці міністерств фінансів США та Великої Британії заявили, що вирішили вивести свою співпрацю на «новий рівень».
  • «Ми визначатимемо можливості для обʼєднання досвіду, творчо підходитимемо до проблем, з якими ми стикаємося, вивчатимемо можливості узгодження способів застосування санкцій та допомагатимемо нашим зацікавленим сторонам або за допомогою спільних проєктів, або шляхом надання рекомендацій, отриманих в результаті співпраці за лаштунками», – написали Андреа Гакі, директор Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США, і Джайлз Томсон, директор Управління зі здійснення фінансових санкцій Міністерства фінансів Великої Британії.
  • Заява була зроблена на тлі того, як Вашингтон і Лондон разом з іншими західними союзниками розглядають нові способи покарати Росію за її останню військову ескалацію проти України, а також заявили про свій намір запровадити фінансові обмеження для організацій у третіх країнах, які допомагають Москві у війні.
  • «З часом ми розраховуємо реалізувати переваги нашої співпраці не лише щодо санкцій, запроваджених у відповідь на вторгнення Росії до України, а й щодо інших загальних режимів санкцій… Наші спільні цінності та спільна роль у світовій фінансовій системі роблять наше партнерство неймовірно потужним», – додали представники країн.
  • Тим часом Міністерство фінансів США планує створити нову посаду головного економіста щодо санкцій для вивчення економічних наслідків обмежень.
  • Посадовці запевнили, що «фінансові санкції, як і раніше, залишатимуться життєво важливим інструментом у підтримці відповідної зовнішньої політики США та Великої Британії та цілей національної безпеки».

Контекст

9 вересня Мінфін США запровадив санкції проти чотирьох компаній та однієї фізичної особи, причетних до постачання іранських безпілотників до Росії. 

10 жовтня Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосуванням ударних БПЛА. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, із них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Їх середня загальна вартість, за підрахунками Forbes – $400–700 млн.

Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні та знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати новий пакет санкцій проти РФ.

Сьогодні міністри закордонних справ європейських країн мають обговорити передачу іранських безпілотників Росії та можуть дійти політичної домовленості про майбутні санкції у відповідь на це. Дипломати заявили, що хоча підписання угоди про нові списки в понеділок неможливе, може бути досягнуто політичної домовленості, яка прокладе шлях до санкцій на пізнішому етапі.

З вечора 16 жовтня протиповітряні сили знищили 37 із 43 дронів-камікадзе, якими російські окупанти атакували Україну. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні