Категорія
Новини
Дата

США та Велика Британія уклали першу у світі двосторонню угоду щодо безпеки ШІ

США та Велика Британія підписали знакову угоду щодо штучного інтелекту, пише Financial Times. Союзники стали першими країнами, які офіційно співпрацюють у питаннях тестування та оцінки ризиків, повʼязаних з новими моделями ШІ.

Ключові факти

  • Угоду підписали у Вашингтоні міністр науки Великої Британії Мішель Донелан та міністр торгівлі США Джина Раймондо. Документ визначає, як уряди двох країн обʼєднуватимуть технічні знання, інформацію та таланти в галузі безпеки ШІ.
  • Угода є першою у світі двосторонньою угодою з безпеки ШІ і відбувається на тлі того, як уряди наполягають на суворішому регулюванні ризиків, повʼязаних з новими технологіями, таких як їхнє використання для кібератак або розробки біологічної зброї.
  • «Наступного року нам дійсно доведеться діяти швидко, тому що виходить наступне покоління моделей [ШІ], які можуть повністю змінити правила гри, і ми ще не знаємо всіх можливостей, які вони запропонують», – сказала Донелан.
  • Угода, зокрема, дозволить новому британському Інституту безпеки штучного інтелекту (AISI), створеному в листопаді, та його американському еквіваленту, який ще не розпочав свою роботу, обмінюватися досвідом за допомогою відрядження дослідників з обох країн. Інститути також разом працюватимуть над тим, як незалежно оцінювати приватні моделі ШІ, створені такими компаніями, як OpenAI та Google.
  • Партнерство побудовано за зразком партнерства між Штабом урядового звʼязку Великої Британії (GCHQ) та Агентством національної безпеки США, які тісно співпрацюють з питань, повʼязаних із розвідкою та безпекою.

Контекст

Підтримуваний британським урядом AISI, який очолює технологічний інвестор та підприємець Ян Хогарт, найняв таких дослідників, як Джеффрі Ірвінг з Google DeepMind та Кріс Саммерфілд з Оксфордського університету, щоб розпочати тестування існуючих та невипущених моделей штучного інтелекту.

OpenAI, Google DeepMind, Microsoft та Meta входять до числа технологічних груп, які підписали добровільні зобовʼязання відкрити свої новітні моделі генеративного ШІ для розгляду британського AISI.

Цей інститут відіграє ключову роль у прагненні премʼєр-міністра Ріші Сунака до того, щоб Велика Британія відігравала центральну роль у вирішенні проблеми розвитку штучного інтелекту.

Водночас Європейський Союз просунувся далі, ніж Сполучені Штати та інші великі західні уряди, у регулюванні ШІ. Блок із 27 країн обговорює цю тему понад два роки, і проблема набула нової актуальності після появи ChatGPT. У березні Європейський парламент схвалив закон про штучний інтелект. Таким чином було погоджено найбільш комплексні заходи захисту у галузі ШІ та перші обмеження на інструменти генеративного ШІ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні