Категорія
Новини
Дата

США випередили Китай і стали найбільшим торговим партнером Німеччини в першому півріччі

1 хв читання

Сполучені Штати стали найбільшим торговим партнером Німеччини в першій половині 2024 року, випередивши Китай, пише Reuters із посиланням на дані Німецького статистичного управління. Це сталося на тлі стійкої економіки США та прагнень Берліна знизити залежність від Пекіна.

Протягом останніх восьми років Китай залишався головним торговим партнером Німеччини.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За розрахунками Reuters, заснованими на отриманих даних, загальний обсяг імпорту та експорту Німеччини до найбільшої економіки світу з січня по червень становив близько €127 млрд, тоді як для Китаю цей показник становив €122 млрд.
  • Експерт із зовнішньої торгівлі Німецької торгово-промислової палати (DIHK) Лола Махлейд повідомила, що стійкість економіки США допомогла збільшити експорт Німеччини.
  • Загалом експорт Німеччини до США за шість місяців зріс на 3,3% і становив майже €81 млрд, тоді як торгівля з Китаєм зменшилася майже на 3% і становила трохи більше €48 млрд.
  • Імпорт із Китаю скоротився майже на 8%, до €73,5 млрд, тоді як імпорт із США скоротився на 3,4%, до €46,1 млрд.
  • «Зважаючи на поточну геополітичну невизначеність і невизначеність подальшого економічного розвитку не тільки в США та Китаї, а й тут, у Німеччині, важко передбачити, як розвиватиметься ця гонка ніздря в ніздрю», – сказала Махлейд.

Контекст

2023 рік став восьмим роком поспіль, коли Китай залишався партнером Німеччини номер один, обсяги торгівлі досягли €253 млрд.

Проте США обігнали Китай у першому кварталі. Торгівля Німеччини зі США (експорт та імпорт разом узяті) з січня по березень склала €63 млрд, тоді як цей показник для Китаю становив трохи менше €60 млрд, свідчать дані.

Також торік США випередили Китай у гонці за звання першої економіки світу: за 2023 рік американський ВВП зріс на 6,3% у номінальному вираженні, китайський – на 4,6%. На початку минулого року багато хто вважав, що економіка США впаде у рецесію. Натомість очікувалося стрімке відновлення Китаю, оскільки він знову повністю відкрив свою економіку для торгівлі після суворих карантинів для боротьби з поширенням COVID-19.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд