США вшосте поспіль стали лідером у світовому видобутку нафти
Категорія
Новини
Дата

США вшосте поспіль стали лідером у світовому видобутку нафти

Видобуток сирої нафти в США лідирує у світовому видобутку шостий рік поспіль із рекордним середнім обсягом у 12,9 млн барелів в день, йдеться у повідомленні Управління енергетичної інформації (EIA). У грудні видобуток сирої нафти в США досяг нового місячного рекорду – понад 13,3 млн барелів на добу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з міжнародною енергетичною статистикою, протягом останніх шести років поспіль Сполучені Штати виробляли більше сирої нафти, ніж будь-яка інша країна.
  • EIA стверджує, що малоймовірно, що рекорд буде побитий іншою країною найближчим часом.
США вшосте поспіль стали лідером у світовому видобутку нафти /Фото 1

Інфографіка: ЕІА

  • За даним ЕІА, після досягнення піку в 9,6 млн. барелів на добу в 1970 році річний видобуток сирої нафти в США стабілізувався, а потім в цілому знижувався протягом десятиліть до мінімуму в 5 млн барелів на добу в 2008 році.
  • Видобуток сирої нафти в США знову почав зростати в 2009 році, оскільки виробники все частіше застосовуються методи гідророзриву пласта та горизонтального буріння, і з того часу їх обсяг неухильно зростає. Єдиним винятком із зростання видобутку у США з 2009 року були 2020 та 2021 роки, коли попит та ціни знизилися через економічні наслідки пандемії COVID-19.
  • У 2023 році на частку США, Росії та Саудівської Аравії разом припало 40% (32,8 млн барелів на добу) світового видобутку нафти.
США вшосте поспіль стали лідером у світовому видобутку нафти /Фото 2

Інфографіка: ЕІА

Контекст

Росія була країною з найбільшим видобутком сирої нафти в 2017 році, але з того часу зростання видобутку в Росії відстає від США. Середньорічний видобуток у Росії досяг піку в 2019 році і склав 10,8 млн барелів на добу.

Середньорічний видобуток у Саудівській Аравії досяг піка в 2022 році і склав 10,6 млн барелів на добу, що на 1,3 млн барелів на добу менше, ніж у США того ж року. У 2023 році видобуток сирої нафти в Саудівській Аравії скоротився приблизно на 900 000 барелів на добу через скорочення видобутку ОПЕК+ та подальші добровільні скорочення, які Саудівська Аравія зробила, щоб компенсувати слабше зростання попиту.

У січні уряд Саудівської Аравії наказав Aramco зупинити свій план розширення видобутку нафти та встановити максимальну стійку виробничу потужність у 12 млн барелів на добу, що на 1 млн барелів на добу нижче за цільовий показник, оголошений у 2020 році. Нещодавно члени ОПЕК+ на чолі із Саудівською Аравією та Росією погодилися продовжити добровільне скорочення видобутку нафти на 2,2 млн барелів на день на другий квартал, надавши додаткову підтримку ринку на тлі побоювань щодо глобального зростання та зростання видобутку за межами групи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні