Нафта дешевшає на тлі зниження цін Саудівською Аравією /ShutterStock
Категорія
Новини
Дата

Нафта дешевшає на тлі зниження цін Саудівською Аравією

1 хв читання

ShutterStock

Ціни на нафту впали більш ніж на 2% у понеділок, 8 січня, на тлі різкого зниження цін провідним експортером Саудівською Аравією, пише Reuters. Напередодні держкомпанія Saudi Aramco повідомила, що в лютому зменшить ціни на всі сорти нафти для всіх регіонів.

Ключові факти 

  • Нафта марки Brent подешевшала на 2,5%, або $1,99, до $76,77 за барель, тоді як фʼючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate подешевшали на 2,7%, або $2,01, до $71,8.
  • Обидва контракти зросли більш ніж на 2% у перший тиждень 2024 року на тлі посилення геополітичних ризиків на Близькому Сході після атак єменських хуситів на кораблі у Червоному морі.
  • У неділю зростання пропозиції та конкуренція з іншими виробниками спонукали Саудівську Аравію знизити лютневу офіційну ціну продажу (OSP) своєї флагманської нафти Arab Light для постачання до Азії до найнижчого рівня за 27 місяців.
  • Дослідження агентства Reuters показало, що видобуток нафти ОПЕК зріс у грудні, оскільки збільшення видобутку в Іраку, Анголі та Нігерії компенсувало скорочення видобутку Саудівською Аравією та іншими членами ширшого альянсу ОПЕК+.
  • Підвищення відбулося напередодні подальших скорочень видобутку ОПЕК+ у 2024 році та виходу Анголи з ОПЕК, які мають знизити видобуток та частку ринку у січні.

Контекст

Саудівська Аравія в лютому зменшить ціни на всі сорти нафти. Ціни для азіатських покупців будуть зменшені на $2 за барель. В результаті основний сорт нафти, що постачається до Азії, – Arab Light – коштуватиме на $1,5 більше, ніж нафта Омана та Дубая, – це мінімум з листопада 2021 року.

Ціни для США також зменшаться на $2 за барель, для країн Північно-Західної Європи та Середземноморʼя – на $1,5–2 за барель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні