Категорія
Новини
Дата

Стартап Vital Biosciences із дослідження крові залучив $48 млн. Серед інвесторів – CEO OpenAI Сем Альтман

Стартап Vital Biosciences Inc. планує представити нову технологію, яка, за його словами, може використати кілька крапель крові для проведення 50 лабораторних тестів за 20 хвилин, пише Bloomberg. Інвестори, включаючи гендиректора OpenAI Сема Альтмана, 8VC та Laboratories Corp. of America Holdings, вклали в компанію $48 млн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Vital Biosciences планує провести свою першу офіційну демонстрацію у понеділок, 24 липня, на щорічних зборах Американської асоціації клінічної хімії. 
  • У центрі стартапу – діагностична машина під назвою VitalOne. За словами компанії, пристрій може одночасно проводити три основні типи тестів — гематологічний, клінічний хімічний та імунологічний. Тести перевіряють наявність захворювань крові, таких як анемія; основні порушення обміну речовин, такі як високий рівень холестерину чи жовтяниця; та наявність таких речовин, як вітаміни чи інсулін.
  • Пристрій призначений для використання у кабінетах лікарів. Це контрастує з типовою схемою, коли пацієнт може піти до сторонньої клініки для аналізу крові, а ця клініка, своєю чергою, відправляє кров для тестування. Отримання цих результатів зазвичай займає дні, іноді тижні.
  • Компанія Vital Biosciences заснована в 2019 році, очікується, що її пристрій VitalOne якийсь час не буде доступний широкому загалу. Стартап розраховує запустити перший із двох процесів в Управлінні з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США у 2024 році. Один з них спрямований на те, щоб довести, що VitalOne так само хороший, як і існуючі методи тестування, а другий має показати, що він добре працює у кабінетах лікарів. 
  • Кожен крок займе від шести до девʼяти місяців. У разі успіху стартап отримає дозвіл Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів для використання.

Контекст

Збанкрутіла американська технологічна корпорація в галузі медичних послуг Theranos Inc. також прагнула провести велику кількість тестів на невеликій кількості крові. Це не спрацювало, і її засновниця Елізабет Голмс зараз відбуває 11 років увʼязнення за шахрайство після того, як оцінка компанії знизилася до нуля з $9 млрд.

Vital Biosciences є частиною зростаючої групи компаній, що нагадують Theranos. Інші стартапи в діагностиці крові включають компанію Karius Inc. зі штату Каліфорнія, яка використовує один забір крові для виявлення патогенів, процес, для якого часто потрібні зразки тканин. У Сіетлі Tasso Inc. працює над декількома модернізованими пристроями для збирання крові, у тому числі над пластиром, який можна носити вдома, який минулого року отримав дозвіл Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів. 

У Тель-Авіві компанія Sight Diagnostics працює над новим пристроєм для повного аналізу крові — тесту, який зазвичай призначають під час щорічних медоглядів, який потребує лише невеликої кількості крові.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні