Категорія
Новини
Дата

Суд Чорногорії відправив засновника стейблкоїна TerraUSD До Квона до вʼязниці за підробку документів

1 хв читання

Південнокорейський криптовалютний підприємець До Квон, який стоїть за крахом цифрових токенів terraUSD і Luna на $40 млрд, був засуджений чорногорським судом до чотирьох місяців увʼязнення за використання підробленого паспорта, пише Financial Times. Надалі країна може розглянути питання про його екстрадицію.

Ключові факти

  • Фінансовий директор збанкрутілої компанії Квона Terraform Labs Хан Чан Чжун отримав такий же вирок за той самий злочин. 
  • Їх обох було заарештовано в чорногорському аеропорту в березні, коли вони намагалися сісти на приватний літак до Дубаю.
  • Квона розшукують як США, так і Південна Корея за звинуваченням у шахрайстві, але офіційні особи в Чорногорії заявили, що місцеві судові розгляди мають бути завершені, перш ніж вони розглянуть питання про його передачу.

Контекст

Квон, співзасновник Terraform Labs, був звинувачений у шахрайстві та порушенні закону про ринки капіталу у своїй країні його було оголошено у міжнародний розшук після того, як владі не вдалося його знайти. Влада Південної Кореї заявила минулого року, що він вирушив у невідому країну, ймовірно Сербію, через Дубай після відʼїзду з Сингапуру, де розташовувалася штаб-квартира Terraform. Його південнокорейський паспорт також було анульовано.

Квону і Terraform Labs також предʼявила позов Комісія з цінних паперів і бірж США за ймовірну організацію шахрайства з криптовалютою, що призвело до збитків у мільярди доларів за рахунок продажу низки цифрових активів, не належним чином зареєстрованих в регулювальних органах.

SEC заявила, що ймовірне шахрайство мало місце в період із квітня 2018 року до травня 2022 року.

Саме з крахом TerraUSD і Luna почалася криза на ринку криптовалют. Після падіння стейблкоїна та його парної криптовалюти у травні стався обвал біткоїна. Паніка перекинулася на найпопулярніший у світі стейблкоїн Tether. Безпрецедентна криза довіри на криптовалютних ринках призвела до банкрутства таких компаній, як Celsius і Three Arrows Capital.

У вересні минулого року суд Південної Кореї видав ордер на арешт Квона, а Інтерпол, як повідомляється, випустив «червоне повідомлення» – заклик до міжнародних правоохоронних органів «знайти та тимчасово заарештувати людину, на яку чекає екстрадиція, видача чи аналогічні судові дії». Після зникнення Квон продовжував робити заяви у соціальних мережах, не повідомляючи про своє місцезнаходження.

За даними Bloomberg, що саме спровокувало крах проєкту Квона, залишається загадкою. Влада США розслідувала можливі звʼязки із Семом Бенкманом-Фрідом, чиї біржа FTX і фірма Alameda Research у листопаді збанкрутували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні