Категорія
Новини
Дата

Суд Чорногорії відправив засновника стейблкоїна TerraUSD До Квона до вʼязниці за підробку документів

Південнокорейський криптовалютний підприємець До Квон, який стоїть за крахом цифрових токенів terraUSD і Luna на $40 млрд, був засуджений чорногорським судом до чотирьох місяців увʼязнення за використання підробленого паспорта, пише Financial Times. Надалі країна може розглянути питання про його екстрадицію.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Фінансовий директор збанкрутілої компанії Квона Terraform Labs Хан Чан Чжун отримав такий же вирок за той самий злочин. 
  • Їх обох було заарештовано в чорногорському аеропорту в березні, коли вони намагалися сісти на приватний літак до Дубаю.
  • Квона розшукують як США, так і Південна Корея за звинуваченням у шахрайстві, але офіційні особи в Чорногорії заявили, що місцеві судові розгляди мають бути завершені, перш ніж вони розглянуть питання про його передачу.

Контекст

Квон, співзасновник Terraform Labs, був звинувачений у шахрайстві та порушенні закону про ринки капіталу у своїй країні його було оголошено у міжнародний розшук після того, як владі не вдалося його знайти. Влада Південної Кореї заявила минулого року, що він вирушив у невідому країну, ймовірно Сербію, через Дубай після відʼїзду з Сингапуру, де розташовувалася штаб-квартира Terraform. Його південнокорейський паспорт також було анульовано.

Квону і Terraform Labs також предʼявила позов Комісія з цінних паперів і бірж США за ймовірну організацію шахрайства з криптовалютою, що призвело до збитків у мільярди доларів за рахунок продажу низки цифрових активів, не належним чином зареєстрованих в регулювальних органах.

SEC заявила, що ймовірне шахрайство мало місце в період із квітня 2018 року до травня 2022 року.

Саме з крахом TerraUSD і Luna почалася криза на ринку криптовалют. Після падіння стейблкоїна та його парної криптовалюти у травні стався обвал біткоїна. Паніка перекинулася на найпопулярніший у світі стейблкоїн Tether. Безпрецедентна криза довіри на криптовалютних ринках призвела до банкрутства таких компаній, як Celsius і Three Arrows Capital.

У вересні минулого року суд Південної Кореї видав ордер на арешт Квона, а Інтерпол, як повідомляється, випустив «червоне повідомлення» – заклик до міжнародних правоохоронних органів «знайти та тимчасово заарештувати людину, на яку чекає екстрадиція, видача чи аналогічні судові дії». Після зникнення Квон продовжував робити заяви у соціальних мережах, не повідомляючи про своє місцезнаходження.

За даними Bloomberg, що саме спровокувало крах проєкту Квона, залишається загадкою. Влада США розслідувала можливі звʼязки із Семом Бенкманом-Фрідом, чиї біржа FTX і фірма Alameda Research у листопаді збанкрутували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні