Категорія
Новини
Дата

Засновника стейблкоїна TerraUSD До Квона затримали у Чорногорії

Співзасновника Terraform Labs До Квона було затримано поліцією в аеропорту з підробленими документами, заявив міністр внутрішніх справ Чорногорії Філіп Аджич. Підприємця звинувачують у шахрайстві з криптовалютними активами на $40 млрд, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, влада Чорногорії заарештувала людину, яка, як вважається, є південнокорейським криптомагнатом До Квоном.
  • Міністр внутрішніх справ Чорногорії Філіп Аджич повідомив, що «колишній король криптовалюти» був затриманий поліцією в аеропорту Підгориці з фальшивими документами. Квона розшукують Південна Корея, США та Сінгапур.
  • «Чекаємо на офіційне підтвердження особистості», – додав Аджич.
  • Крах terraUSD минулого року спровокував безпрецедентний обвал на криптовалютних ринках, який торкнувся багатьох провідних гравців галузі. 
  • Квон, співзасновник Terraform Labs, був звинувачений у шахрайстві та порушенні закону про ринки капіталу у своїй країні його було оголошено у міжнародний розшук після того, як владі не вдалося його знайти.
  • Влада Південної Кореї заявила минулого року, що він вирушив у невідому країну, ймовірно Сербію, через Дубай після відʼїзду з Сінгапуру, де розташовувалася штаб-квартира Terraform. Його південнокорейський паспорт також було анульовано.

Контекст

Квону і Terraform Labs також предʼявила позов Комісія з цінних паперів і бірж США за ймовірну організацію шахрайства з криптовалютою, що призвело до збитків у мільярди доларів за рахунок продажу низки цифрових активів, не належним чином зареєстрованих в регулюючих органах.

SEC заявила, що ймовірне шахрайство мало місце в період із квітня 2018 року до травня 2022 року.

Саме з крахом TerraUSD і Luna почалася криза на ринку криптовалют. Після падіння стейблкоїна та його парної криптовалюти у травні стався обвал біткоїна. Паніка перекинулася на найпопулярніший у світі стейблкоїн Tether.

Безпрецедентна криза довіри на криптовалютних ринках призвела до банкрутства таких компаній, як Celsius і Three Arrows Capital.

Крах terraUSD викликав стурбованість міжнародних регуляторів тим, що індустрія стейблкоїнів створює ризики для стабільної фінансової системи, оскільки криптовалюта стає все більш інтегрованою з традиційними платіжними системами.

У вересні минулого року суд Південної Кореї видав ордер на арешт Квону, а Інтерпол, як повідомляється, випустив «червоне повідомлення» – заклик до міжнародних правоохоронних органів «знайти та тимчасово заарештувати людину, на яку чекає екстрадиція, видача чи аналогічні судові дії».

Після зникнення Квон продовжував робити заяви у соціальних мережах, не повідомляючи про своє місцезнаходження.

За даними Bloomberg, що саме спровокувало крах проєкту Квона, залишається загадкою. Влада США розслідувала можливі звʼязки із Семом Бенкманом-Фрідом, чия біржа FTX і фірма Alameda Research у листопаді збанкрутували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні