Категорія
Новини
Дата

Суд конфіскував квартиру посадовиці митниці, яка не змогла довести, що набула її чесно

Вищий антикорупційний суд конфіскував у посадовиці митного поста «Львів – Північний» Галицької митниці квартиру, оскільки вона не змогла довести, що набула її чесно. Про це повідомила пресслужба ДБР.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Квартиру у понад 100 кв. м, яка коштувала на момент придбання у 2020 році 1,86 млн грн, суд визнав необґрунтованим активом, який підлягає конфіскації, йдеться у повідомленні.
  • ДБР передало до САП інформацію щодо необґрунтованості активів посадовиці. Зазначається, що працівники ДБР та прокурори зібрали достатньо доказів для звернення до суду щодо їх конфіскації. 
  • «Зокрема, недоброчесність посадовиці підтвердив і моніторинг способу її життя, який здійснило Національне агентство з питань запобігання корупції», – зазначається у повідомленні.
  • Посадовиця митниці вказала у декларації, що квартиру отримала у подарунок від матері. Аналіз майнового стану та доходів сім’ї чиновниці показав, що вона не мала фінансової можливості придбати цю квартиру, зазначили в ДБР.

Контекст

В інтервʼю Forbes очільник НАЗК Олександр Новіков раніше заявляв, що агентство має намір цього року перевірити 300 000 декларацій держслужбовців в автоматичному режимі. Перевірка передбачатиме порівняння даних, внесених у декларації, з інформацією з публічних реєстрів.

НАЗК вже створило систему, що звіряє дані декларації з даними реєстрів, розповідає Новіков. «Наразі у нас працює робоча група, яка має забезпечити перевірку 300 000 декларацій в автоматичному режимі, – сказав він. – Нині ми ведемо консультації з власниками реєстрів».

За словами голови НАЗК, фахівці агентства перевіряють дані щодо придбання дорогого житла і транспортних засобів не тільки публічними службовцями, а й їхніми родичами. 

Як приклад він навів справу прокурорки з Вінницької області , яка придбала квартиру у київському ЖК «Французький квартал» вартістю 1 млн грн та оформила її того самого дня на свою бабусю. «Ми це виявили та направили у САП матеріали щодо конфіскації у неї цього житла», – розповів Новіков.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні