Категорія
Новини
Дата

Суд наклав арешт на рахунки Полтавського ГЗК. У Жеваго планують оскаржити рішення

Шевченківський районний суд Києва наклав арешт на всі банківські рахунки ПрАТ «Полтавський ГЗК» і зупинив усі видаткові операції з грошовими коштами, повідомляє група компаній Ferrexpo Костянтина Жеваго. У гірничо-збагачувальному комбінаті кажуть, що вживають заходів, щоб у «судовому порядку розблокувати банківські рахунки».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Суд ухвалив рішення за клопотанням Офісу генпрокурора в межах справи щодо ймовірного ухилення компанією від сплати рентних платежів. Водночас суд не зупиняв видаткові операції компанії по сплаті податків, зборів та інших податкових платежів до державного бюджету.
  • У ГЗК вважають блокування коштів на всіх банківських рахунках компанії «проявом надмірного тиску на підприємство». «Накладення арешту на всі банківські рахунки ПрАТ «Полтавський ГЗК» ставить під загрозу виплату заробітної плати більше 7500 співробітникам компанії та підрядних організацій…» – кажуть у компанії.
  • Там зазначили, що планували 7 лютого виплатити зарплати та здійснити додаткову виплату всім співробітникам.
  • «Полтавський ГЗК» вживає всіх необхідних заходів для того, щоб у судовому порядку розблокувати банківські рахунки компанії, які використовуються для виплати заробітної плати співробітникам і виконання договірних зобов’язань перед постачальниками…» – сказано в повідомленні.

Контекст

СБУ спільно з БЕБ та Офісом генпрокурора повідомили про підозру головному бухгалтеру Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, що входить до складу групи компаній Ferrexpo. За даними БЕБ, видача офіційних документів із завідомо неправдивими відомостями дозволила уникнути сплати податків на 2 млрд грн. В ПрАТ «Полтавський ГЗК» заявили, що станом на 2 лютого жодному топменеджеру компанії не було вручено повідомлення про підозру.

ПГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Тому ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo Костянтин Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Залишити країну змусила кримінальна справа про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015 році.

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату та легалізацію 2,5 млрд грн через банк. Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. 

29 грудня минулого року французький суд ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Жеваго. 5 січня Жеваго вніс заставу в €1 млн і вийшов з-під варти. Йому заборонили полишати цю країну.

У 2021-му Forbes оцінив статки Жеваго у $2,4 млрд, тоді він посів третє місце у списку найбагатших людей України. В грудні 2022-го Forbes переоцінив його статки в $1,4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні