Категорія
Новини
Дата

Справа на 2 млрд грн. СБУ повідомила про підозру бухгалтеру ГЗК Жеваго, на підприємстві заперечують (доповнено)

СБУ спільно з БЕБ та Офісом генпрокурора повідомили про підозру головному бухгалтеру Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, що входить до складу групи компаній Ferrexpo Костянтина Жеваго. Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ. За даними БЕБ, видача офіційних документів із завідомо неправдивими відомостями дозволила уникнути сплати податків на 2 млрд грн. На підприємстві спростували цю інформацію.

Ключові факти

  • Слідство вважає, що завдяки діям топменеджера підприємство ухилилося від сплати до держбюджету рентних платежів за користування надрами родовища залізних руд на суму близько 2 млрд грн.
  • Посадовець упродовж 2018-2021 років вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства, заявляє слідство. Це й спричинило завдання значних збитків державі.
  • Кримінальне провадження відкрито за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків, зборів); ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення).
  • Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.
  • Доповнено. В ПрАТ «Полтавський ГЗК» заявили, що станом на 2 лютого 2023 року жодному топменеджеру компанії не було вручено повідомлення про підозру. «Ми стверджуємо, що звинувачення, висунуті слідчими органами, не відповідають дійсності», – йдеться у пресрелізі компанії. 
  • В ПГЗК наголошують, що наразі не існує жодних узгоджених податкових зобов’язань, які не сплатило підприємство. 
  • «ПрАТ «Полтавський ГЗК» розраховує та сплачує податок на ренту відповідно до чинного законодавства та судової практики, а також в аналогічний спосіб, як це здійснюють інші гірничодобувні компанії. Відтак, його посадові особи не можуть бути притягнуті до відповідальності за нібито ухилення від їх сплати за ст. 212 Кримінального кодексу Україниʼ, – йдеться у повідомленні.

Контекст

ПГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Через це ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

У 2020 році його частка виторгу в Ferrexpo становила 76%. У першому півріччі 2022 року дохід Ferrexpo знизився на 31%, до $936 млн, чистий прибуток – на 88%, до $82 млн. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo Констянтин Жеваго вже три роки не зʼявляється в Україні. Залишити країну змусила кримінальна справа про шахрайство в його колишньому банку «Фінанси та Кредит», який збанкрутував у 2015-му.

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату та легалізацію 2,5 млрд грн через банк. Відтоді бізнесмен керує залізорудною імперією дистанційно. 

29 грудня минулого року французький суд ухвалив рішення про екстрадиційний арешт Жеваго. 5 січня Жеваго вніс заставу в €1 млн і вийшов з-під варти. Йому заборонили полишати цю країну.

У 2021-му Forbes оцінив статки Жеваго у $2,4 млрд, тоді він посів третє місце у списку найбагатших людей України. В грудні 2022-го Forbes переоцінив його статки в $1,4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні