MH17 /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Суд оголосив вердикт у справі про катастрофу MH17. Гіркіна і ще двох фігурантів засуджено до довічного увʼязнення

1 хв читання

MH17 Фото Shutterstock

Кримінальний суд у Нідерландах виніс вердикт у справі про збитий над Донбасом у 2014 році малайзійський Boeing-777. Трьох обвинувачених – громадян РФ Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) та Сергія Дубинського і громадянина України Леоніда Харченка – визнано винними і засуджено до довічного увʼязнення.

Ключові факти

  • Суд дійшов висновків, що літак рейсу MH-17 був збитий ракетою з комплексу «Бук» з боку Первомайського – території, яка контролювалася терористами «ДНР» і військовими РФ.
  • Росія була стороною конфлікту, зокрема, постачала зброю проросійським бойовикам «ДНР» і сама проводила військові дії.
  • Метою запуску ракети був військовий літак, проте ця помилка не применшує тяжкість злочину.
  • Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і Леонід Харченко – не були єдиною групою, як стверджувала прокуратура, але мали відношення до застосування «Бука».
  • Гіркіна, Харченка та Дубінського – визнано винними, Пулатова виправдано. Винних засуджено до довічного увʼязнення, а також вони мають виплатити рідним загиблих не менше €16 млн компенсації.
  • Ніхто з обвинувачених не постав перед судом особисто. На момент початку процесу всі вони перебували в РФ. Наразі Гіркін бере участь у війні проти України. Про місцезнаходження інших невідомо.

Контекст

Boeing 777 «Малайзійських авіаліній», що прямував з Амстердама до Куала-Лумпур, було збито на Донбасі 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, у тому числі 196 голландців, усі пасажири та члени екіпажу загинули. 

Розслідування тривало кілька років, воно було ускладнене тим, що літак упав у зоні бойових дій. У липні 2015 року Малайзія запропонувала Раді Безпеки ООН створити трибунал для розслідування цієї справи, але РФ скористалася правом вето та заблокувала це рішення.

Слідство перед початком процесу вела Обʼєднана міжнародна група, до якої входили представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України. Фахівці дійшли висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», що належить 53-й бригаді ППО російських збройних сил, що базується у Курську.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні