Категорія
Новини
Дата

Суд повернув державі землі вартістю понад 200 млн грн з незаконної власності дружини Медведчука

Господарський суд Київської області повернув у державну власність земельні діляник лісогосподарського призначення площею 9,5 га із статутного фонду юридичних осіб, бенефіціаром яких є Оксана Марченко, повідомляє Офіс генпрокурора.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Йдеться про лісові ділянки у Бориспільському районі вартістю понад 204 млн грн.
  • Прокурори в суді довели, що частина лісової ділянки на березі річки Дніпро була відведена у приватну власність всупереч вимог законодавства.
  • В подальшому землю внесли до статутного фонду юридичних осіб, бенефіціаром яких є дружина екснародного депутата, лідера забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» Віктора Медведчука.
  • Через порушення законодавства, обласна прокуратура звернулася до суду, який задовольнив позов її позов.

Контекст

Дружина підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука Оксана Марченко є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства у Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та російського МВС в окупованому Криму, повідомляє СБУ. Марченко повідомили про підозру. За даними слідства, для реалізації схеми Марченко зареєструвала в Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд руб., для його створення були задіяні активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній у Києві.

Наприкінці лютого цього року за матеріалами СБУ було арештовано майно дружини Медведчука більш як на 5,6 млрд грн.

Слідчі СБУ вже повідомили фігурантці про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

У березні за матеріалами СБУ суд арештував чергові активи Марченко, яку підозрюють у фінансуванні російських окупаційних угруповань. Їхня загальна вартість становить понад 440 млн грн. Рішення суду стосується 6,8% акцій ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ім. А.М. Кузьміна» в Запоріжжі, якими Марченко володіє через три офшорні компанії. 

На початку квітня суд наклав арешт на ще дві земельні ділянки з об’єктами нерухомості, які незаконно перебували у власності Марченко. Загальна вартість цього майна становить майже 17,5 млн грн, ідеться у повідомленні СБУ. 25 квітня суд наклав арешт на корпоративні права Марченко в АТ «Запорізький завод феросплавів», загальна вартість заблокованих активів становить понад 1 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні