Категорія
Новини
Дата

Компанії дружини Медведчука фінансували Росгвардію та МВС Росії – СБУ

Дружина підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука Оксана Марченко є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства у Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та російського МВС в окупованому Криму, повідомляє СБУ. Марченко повідомили про підозру

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, СБУ ліквідувала масштабну схему підпільного фінансування російських окупаційних угруповань із боку громадян України. Зокрема, до організації оборудки була причетна Оксана Марченко.
  • Правоохоронці встановили, що її компанії платили росіянам нібито за «охорону нерухомості Медведчука» на території Криму.
  • «Бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати «податків і зборів». Загальна сума здійснених платежів на користь країни-агресора становить понад 50 млн у гривневому еквіваленті», – сказано в повідомленні.
  • За даними слідства, для реалізації схеми Марченко зареєструвала у Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд руб., для його створення були задіяні активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній у Києві.
  • «Потім «кримська» фірма підписала відповідні «охоронні» угоди зі структурами росгвардії та мвд рф. Після початку повномасштабного вторгнення РФ компанія Марченко продовжила фінансувати бюджет рашистів», – кажуть в СБУ.
  • Слідчі повідомили Марченко та очільницю афілійованої фірми у Криму про підозру, їм загрожує покарання до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.
  • Згідно з повісткою на сайті Офісу генпрокурора, Оксану Марченко 14 лютого викликають на допит в Управління СБУ в Івано-Франківській області.

Контекст

В Україні проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

Медведчук перебував під домашнім арештом. Але коли російські війська почали бити ракетами по Україні, він зібрав речі та втік. Його дружина Оксана Марченко виїхала з України до Білорусі за пʼять днів до вторгнення Росії. 12 квітня Медведчука затримала СБУ.

Раніше суд наклав арешт на гелікоптер і літак, якими користувалася родина Медведчука. До цього було заарештовано 154 об’єкти рухомого й нерухомого майна Медведчука та його дружини.

21 вересня 2022 року в рамках обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві віддали проросійського політика Віктора Медведчука та 55 російських окупантів. 

Згодом президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Віктора Медведчука, а Верховна Рада України ухвалила проєкт постанови про дострокове припинення його повноважень як народного депутата

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні