Категорія
Новини
Дата

Суд призначив Євгену Мецгеру штраф 3400 грн у справі нападу на журналістів «Схем» в «Укрексімбанку»

Голосіївський районний суд Києва 14 вересня виніс вирок колишньому голові правління «Укрексімбанку» Євгену Мецгеру у справі про напад на знімальну групу програми «Схем», призначивши йому штраф у сумі 3400 грн. Про це повідомили журналісти «Радіо Свобода».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- Суддя Голосіївського районного суду Києва Микола Дідик зачитав вирок, згідно з яким Євгена Мецгера визнали винуватим за ч.1 та ч.3 статті 171 Кримінального кодексу та визначили покарання у вигляді штрафу у розмірі 3400 грн (200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) без позбавлення права займати певні посади.

- Так само винуватими суд визнав колишніх директора департаменту банківської безпеки «Укрексімбанку» Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки установи Олега Осіпова. Обох – за ч.1 та ч.2 статті 171 та ч.1 статті 126 («Побої та мордування»). І Тельбізову, і Осіпову суд призначив штраф по 1700 грнь кожному.

- Призначити саме таке покарання – у вигляді штрафу та без позбавлення права займати посади – суд просили державні обвинувачі. Адвокат журналістів Анатолій Попов, коментуючи рішення, зазначив, що суд «фактично виніс вирок у межах того, що просила прокуратура».

- «Штраф – це те, що просила прокуратура. Ми будемо обговорювати питання необхідності подання апеляційної скарги від нас, коли ознайомимося з повним текстом судового рішення», – наголосив представник потерпілих і додав: «Ми запитували, чому прокуратура не просила покарання у вигляді відсторонення від можливості обіймати певні посади. Нам повідомили, що це узгоджено з керівництвом прокуратури»..

- Потерпілі оскаржують безпідставне, на їхню думку, закриття кримінального провадження за найтяжчою, 146 статтею ККУ («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини»), яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Контекст

Програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, «ДНР», SkyMall та $60 000 000».

Під час запису інтерв’ю, 4 жовтня 2021 року, стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» – з іншого. 

Знімальна група записувала інтервʼю з Мецгером, однак після запитання про кредит він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов, який брав участь у нападі, сам написав заяву про звільнення. 

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу (незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів та вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні