«Безпрецедентний успіх повинен мати безпрецедентний бонус». Незалежні члени «Нафтогазу» пояснили премію для Коболєва /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Безпрецедентний успіх повинен мати безпрецедентний бонус». Незалежні члени «Нафтогазу» пояснили премію для Коболєва

Getty Images

Наглядова рада «Нафтогазу України» ухвалила рішення про преміювання співробітників компанії, зокрема, екскерівника Андрія Коболєва, за перемогу у Стокгольмському арбітражі над «Газпромом» у відповідності до найкращих світових практик корпоративного управління, йдеться у заяві останнього складу незалежних членів НАК Клер Споттісвуд, Бруно Лескуа і Людо Ван дер Гейден.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Рішення про премію було ухвалено у повній відповідності до передової світової практики корпоративного управління. Зокрема, фінансовий план «Нафтогазу» на 2018 рік було затверджено у межах компетенції, всі операції проведені відповідно до фінансового плану», – сказано у заяві.
  • Члени НАК додали, що всі відповідні протоколи та інші документи «Нафтогазу» НАБУ зможе перевірити.
  • Стосовно інформації про можливий тиск з боку Коболєва на наглядову раду щодо ухвалення рішення про преміювання члени зазначили, що «це спотворення фактів». «Ми вірили, що такий безпрецедентний успіх повинен мати безпрецедентний бонус в Україні», – сказано в заяві.
  • Людо Ван дер Гейден додав, що жоден із трьох незалежних членів НАК не був опитаний судом і НАБУ.

Контекст

У 2018 році «Нафтогаз України» переміг російський «Газпром» у Стокгольмському арбітражі, як тоді писав Financial Times, у «чотирирічній епічній битві». «Газпром» вимагав від України компенсацію за розрив контракту на закупку газу у майже $80 млрд, або дві третини ВВП України на той час. Зустрічні вимоги України вдвічі скромніші – близько $40 млрд недоотриманого доходу за транзит російського газу. 

Результат спору – $4,6 млрд на користь України. $2,9 млрд Росія виплатила наприкінці 2019-го, решта – зарахована як оплата за спожитий, але не оплачений Україною російський газ.  

У квітні 2018-го Наглядова рада «Нафтогазу» проголосувала за преміювання цих співробітників у $46 млн, або 1% від суми виграшу, тобто від $4,6 млрд. Премія Коболєва – $22,4 млн, або 609,3 млн грн за середньорічним курсом 2018-го. 

Екскерівник «Нафтогазу», Андрій Коболєв, 44, майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, отримав від НАБУ і САП підозру у розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн, йдеться у релізі НАБУ. При цьому Бюро не вказує, де саме прописаний цей норматив.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні