Категорія
Новини
Дата

Суд Відня постановив переглянути справу про екстрадицію Фірташа до США

Вищий земельний суд Відня задовольнив апеляцію українського бізнесмена Дмитра Фірташа й ухвалив рішення про перегляд справи щодо його екстрадиції до США. Рішення було оголошене в пʼятницю, 16 червня, пише «Укрінформ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Відтак рішення Вищого земельного суду Відня від лютого 2017 року скасовується. Тепер Земельний суд Відня з кримінальних справ наново розглядатиме питання про можливість екстрадиції Дмитра Фірташа «на підставі нових свідчень», йдеться в рішенні суду. 
  • Суд повідомив, що тепер суд першої інстанції – Земельний суд Відня у кримінальних справах – «повинен буде прийняти рішення по суті – чи є екстрадиція прийнятною чи неприйнятною». Також має бути перевірено, «чи володіє Дмитро Фірташ дипломатичним імунітетом».
  • «У випадку прийняття юридичного рішення про допустимість екстрадиції, федеральний міністр юстиції повинен буде вирішити, чи буде вона здійснена. Якщо буде прийнято юридичне рішення про неприйнятність екстрадиції, то екстрадиція не розглядатиметься», – йдеться в заяві Вищого земельного суду Відня.

Контекст

Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року на запит Мінʼюсту США. Його підозрюють у хабарництві з метою отримання дозволу на видобуток титанової сировини в Індії. Готову продукцію планували продавати базованій у Чикаго (США) компанії Boeing. 

Через тиждень після затримання Земельний суд Відня звільнив Фірташа під рекордну для цієї країни заставу – €125 млн та підписку про невиїзд з Австрії. Заставу вніс російський олігарх Василь Анісімов.

У лютому 2017 року Вищий земельний суд Відня постановив, що екстрадиція Фірташа до США є допустимою. Але перед цим було протилежне рішення Земельного суду Відня з кримінальних справ, на яке прокуратура Відня подала апеляцію. 

У липні 2019 року Верховний суд Австрії погодився з оцінкою Вищого земельного суду Відня, що політичні мотиви при видачі ордера на арешт не були доведені.

Водночас у червні 2019 року Фірташ подав клопотання про перегляд екстрадиційної процедури і надав численні нові документи, у тому числі письмові свідчення свідків. 

Земельний суд Відня з кримінальних справ відхилив прохання про повторний розгляд справи у березні 2022 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні