Війна не обвалила виробництво Ferrexpo Костянтина Жеваго. Що допомогло компанії /УНІАН
Категорія
Найбагатші
Дата

Війна не обвалила виробництво Ferrexpo Костянтина Жеваго. Що допомогло компанії

УНІАН

Через війну багато українських підприємств гірничо-металургійного комплексу скоротили виробництво або навіть зупинилися. Ferrexpo Костянтина Жеваго практично вдалося уникнути такого результату

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

За перший квартал 2022 року гірничодобувна група Ferrexpo Костянтина Жеваго, 48, виробила 2,7 млн т залізорудних котунів. Це практично не відрізняється від результату за перший квартал 2021 року та на 11% менше, ніж за попередній квартал, зазначається у повідомленні Ferrexpo. Водночам група продала 2,6 млн т котунів.

За оцінкою Forbes, на 8 квітня капіталізація Ferrexpo становить $1,447 млрд. Частка Костянтина Жеваго (50,3%) оцінюється в $728 млн. До війни всі його активи Forbes оцінював у $2,1 млрд, після початку війни – $1,3 млрд.

«З урахуванням війни це хороші результати», – говорить про підсумки роботи Ferrexpo аналітик Concorde Capital Дмитро Хорошун. Він пояснює це кількома чинниками. По-перше, з 90 днів першого кварталу 2022 року понад половину, 54 дні, були мирними.

По-друге, Ferrexpo виробляє високоякісні котуни. Це один із найпреміальніших продуктів серед українських виробників гірничо-металургійної продукції. Це дозволяє сподіватися, що Ferrexpo вдалося знайти покупців на великі обсяги в Європі або можливість транспортувати залізницею окатиші в європейські морські порти і перевантажувати їх там на судна, вважає Дмитро Хорошун.

По-третє, у березні 2022 року компанія змогла збільшити вдвічі, до 24 000 т/день, експорт залізницею та через порти Дунаю, оцінює Дмитро Хорошун. «Це дуже позитивний результат і для самої компанії, і українських логістів, і України в цілому», – говорить він.

Раніше на доставку котунів залізницею та баржами (по Дунаю) до Європи припадало близько 50% продажів, повідомив головний виконавчий директор Ferrexpo Джим Норт. До війни основні продажі здійснювалися через порт Південний.

Крім того, за підсумками першого кварталу 2022 Ferrexpo вдалося збільшити суму чистих грошових коштів. Якщо на 31 грудня 2021 року компанія мала $117 млн, то за підсумками першого кварталу 2022 року вони збільшилися майже на 36%, до $159 млн, говорить Дмитро Хорошун. Водночас запаси грошей могли бути ще вищими. Але у лютому компанія авансом сплатила до $34 млн державі у якості податку на прибуток і в січні $39 млн дивідендів, нагадує він.

З 6 квітня група «Метінвест» частково вивела з режиму гарячої консервації підрозділи комбінату «Запорізьсталь». Водночас два маріупольські меткомбінати цієї групи майже повністю зруйновані.

Крім того, «АрселорМіттал Кривий Ріг» ухвалив рішення про частковий запуск підприємства. Очікується, що до 11 квітня запрацює доменна піч №6.

Після початку війни рударі переорієнтували експорт на залізницю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні