Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на продовольство у квітні раптово зросли після року зниження – ФАО

Індекс світових цін продовольчої агенції ООН у квітні становив 127,2 пункту, що вище на 0,8 пункту (0,6%) показника за березень, йдеться у повідомленні ФАО. Водночас цей показник на 31,2 пункту нижчий за рівень квітня минулого року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Головними чинниками цього невеликого зростання значення у квітні було різке підвищення індексу цін на цукор, а також підвищення індексу цін на мʼясо, тоді як ціни на зернові, молочну продукцію та олії продовжили зниження.
  • Індекс цін на мʼясо Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) у квітні становив 114,5 пунктів, що на 1,5 пункту вище березневого показника.
  • Водночас індекс цін на цукор склав 149,4 пункту, що на 22,4 пункту більше, ніж у березні. Цей показник, зростання якого триває третій місяць поспіль, досяг найвищого значення з жовтня 2011 року.
  • У квітні світові ціни на пшеницю впали на 2,3%, досягнувши найнижчого рівня з липня 2021 року, основними чинниками цього стали великі обсяги експортної пропозиції з боку РФ та Австралії. 
  • Зниженню загальної напруженості на ринках також допомогли сприятливі для розвитку культур умови в Європі. Важливу роль відіграло і досягнення наприкінці квітня угоди, яка дозволяє транзит зернових з України через країни Євросоюзу, що на початку місяця запровадили обмеження на імпорт. 

Контекст

Через війну в Україні виникли проблеми з експортом агропродукції, що призвело до підвищення світових цін на продовольство на початку 2022 року. Україні вдалося частково спрямувати експорт через ЄС. 22 липня минулого року в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. 18 березня угоду продовжили ще на 120 днів.

У березні 2023 року світові ціни на продовольство знизилися відносно показників лютого, йдеться у повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Індекс продовольчих цін сягнув показника 126,9 пункту – на 20,5% нижче за рекордні показники на початку війни в Україні. Зниження цін фіксувалося протягом 12 місяців поспіль. У лютому індекс становив 129,8 пункту. Це найнижчий показник із липня 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні