Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на продовольство знижуються 12 місяців поспіль

Світові ціни на продовольство у березні 2023 року знизились відносно показників лютого, йдеться у повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської Агенції ООН (ФАО). Індекс продовольчих цін сягнув показника 126,9 пунктів – на 20,5% нижче за рекордні показники на початку війни в Україні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зниження цін фіксується протягом 12 місяців поспіль. У лютому Індекс складав 129,8 пунктів. Це – найнижчий показник із липня 2021 року.
  • Відносно лютого подешевшали зернові, рослинні олії та молочна продукція. Натомість ціни на цукор і м’ясо зросли.
  • На зниження цін вплинули збільшення поставок, зменшення попиту та продовження «зернової угоди», вважають експерти ФАО.
  • Попри падіння світових цін, ціни на внутрішніх ринках зростають, створюючи додаткові виклики для продовольчої безпеки, заявив Максімо Тореро, провідний економіст ФАО.

Контекст

Через війну в Україні виникли проблеми з експортом агропродукції, що призвело до підвищення світових цін на продовольство на початку 2022 року. Україні вдалось частково спрямувати експорт через ЄС. 22 липня минулого року в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. 18 березня угоду продовжили ще на 120 днів.

Війна та блокування зернового коридору Росією збільшили у десятки разів український агроекспорт у країни ЄС, у першу чергу в Польщу й Румунію. Це викликало обурення місцевих фермерів. На цьому тлі міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик пішов у відставку. Чи дійсно українське зерно шкодить аграріям сусідніх країн, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні