Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на продовольство знижуються 12 місяців поспіль

1 хв читання

Світові ціни на продовольство у березні 2023 року знизились відносно показників лютого, йдеться у повідомленні Продовольчої і сільськогосподарської Агенції ООН (ФАО). Індекс продовольчих цін сягнув показника 126,9 пунктів – на 20,5% нижче за рекордні показники на початку війни в Україні.

Ключові факти

  • Зниження цін фіксується протягом 12 місяців поспіль. У лютому Індекс складав 129,8 пунктів. Це – найнижчий показник із липня 2021 року.
  • Відносно лютого подешевшали зернові, рослинні олії та молочна продукція. Натомість ціни на цукор і м’ясо зросли.
  • На зниження цін вплинули збільшення поставок, зменшення попиту та продовження «зернової угоди», вважають експерти ФАО.
  • Попри падіння світових цін, ціни на внутрішніх ринках зростають, створюючи додаткові виклики для продовольчої безпеки, заявив Максімо Тореро, провідний економіст ФАО.

Контекст

Через війну в Україні виникли проблеми з експортом агропродукції, що призвело до підвищення світових цін на продовольство на початку 2022 року. Україні вдалось частково спрямувати експорт через ЄС. 22 липня минулого року в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. 18 березня угоду продовжили ще на 120 днів.

Війна та блокування зернового коридору Росією збільшили у десятки разів український агроекспорт у країни ЄС, у першу чергу в Польщу й Румунію. Це викликало обурення місцевих фермерів. На цьому тлі міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик пішов у відставку. Чи дійсно українське зерно шкодить аграріям сусідніх країн, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні