У Босфорі відновлюється інспекція суден в рамках «зернової угоди» – Кубраков /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Босфорі відновлюється інспекція суден в рамках «зернової угоди» – Кубраков

Getty Images

Україна та Туреччина домовились про поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям, повідомив віцепремʼєрміністр з відновлення Олександр Кубраков за результатами перемовин. Він додав, що перевірки суден поновлюються, незважаючи на спроби РФ зірвати угоду. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Кубракова, з 10 квітня Росія припинила реєстрацію нового вхідного флоту до участі в «зерновій угоді» та відмовилась працювати за планами українських портів. 
  • «Це зробило неможливим складання інспекційних планів і фактично зупинило вхід нових суден у рамках «зернової ініціативи», – додав віцепремʼєр.
  • 18 квітня українська сторона запропонувала провести хоча б дві інспекції вихідного та дві інспекції вхідного флоту, проте ця пропозиція не реалізована через позицію РФ.
  • «Вимагаючи регулювати діяльність українських портів шляхом визначення суден, які можуть брати участь в ініціативі, Росія порушила офіційні процедури Спільного координаційного центру та умови «зернової угоди» зокрема», – наголосив Кубраков.
  • Він зазначив, що вимоги РФ контролювати та втручатися в роботу українських портів є неприйнятними.
  • «Із Туреччиною, ООН та іншими партнерами ми продовжуємо консультації щодо способів забезпечення повної реалізації «зернової угоди» відповідно до зобовʼязань усіх сторін і процедур Спільного координаційного центру», – написав Кубраков.

Контекст

22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Росії та Туреччини відбулося підписання документів про створення коридору для вивезення зерна з трьох портів – Чорноморська, Одеси та Південного. Наприкінці лютого повідомлялося, що обсяг експорту українського продовольства в межах «зернової угоди» перевищив 22 млн т. 

13 березня заступник голови МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що Росія не має заперечень проти продовження «зернової ініціативи», але тільки на 60 днів, подальша позиція визначатиметься залежно від ситуації з російським сільськогосподарським експортом.

У відповідь на це віцепремʼєр Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії «зернової угоди» тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, продовження «зернової угоди» є «жестом доброї волі» з боку Москви. 

Україна пропонувала продовжити «зернову угоду» на рік, але партнери відповіли, що для цього потрібно підписувати угоду зі всіма сторонами, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes.

Зрештою, 18 березня, угода по «зерновій ініціативі» була пролонгована ще на 120 днів. Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури, посилаючись на віцепрем’єрміністра з відновлення Олександра Кубракова. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні