Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на пшеницю підскочили після атаки РФ на портову інфраструктуру Одещини

Росія атакувала українські зернові порти в середу, 2 серпня, у тому числі внутрішній порт через річку Дунай, що призвело до різкого зростання світових цін на продовольство на 4%, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ціни на пшеницю в Чикаго підскочили на 4% після атаки РФ, оскільки трейдери знову стурбовані ударом по світовому постачанню, через те що Україна є одним із провідних світових експортерів продовольства.
  • Росія безжально атакувала українську сільськогосподарську та портову інфраструктуру протягом понад двох тижнів, з того часу як відмовилася продовжити зернову угоду. 
  • До того, як Росія вийшла з угоди Чорним морем, на українські річкові порти на Дунаї припадало близько чверті експорту зерна, і відтоді вони стали основним маршрутом експорту: зерно вантажиться на баржі і вирушає до румунського чорноморського порту Констанца для подальшого відправлення.
  • Аналітики повідомили у вівторок, 1 серпня, що внаслідок зриву угоди в середині липня експорт зерна з України за місяць знизився на 40% порівняно з червнем.
  • Російські безпілотники вже одного разу завдавали ударів по Ізмаїлу наприкінці липня, знищивши зернові склади.

Контекст

У ніч на середу, 2 серпня, росіяни спрямували ударні БпЛА на Київщину та на південь Одеської області. За словами президента Володимира Зеленського, найбільші пошкодження – на Півдні країни. Зокрема, на Одещині руйнувань зазнали будівля «Морвокзалу», елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними командування Повітряних сил, під час нічної атаки пуски «шахедів» здійснювали з трьох напрямків: Курськ, Приморсько-Ахтарськ (РФ), Чауда (Крим). Захисникам вдалося знищити 23 ударні БпЛА, більшість – на Київщині та Одещині.

В Офісі генпрокурора повідомили, через атаку РФ об’єктів портової та промислової інфраструктури Дуная розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні