Категорія
Світ
Дата

Що США думають про обстріли Москви, зерновий шантаж та депортацію Росією дітей з України. Сім тез з пресбрифінгу речника держдепу Метью Міллера

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер /Getty Images

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер Фото Getty Images

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер 31 липня провів брифінг, на якому відповів на низку нагальних питань журналістів щодо міжнародної політики. ЗМІ зокрема цікавила позиція США щодо гарантій безпеки Україні, майбутнє «зернової угоди» та депортації українських цивільних і дітей на територію РФ

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Про Північну Корею

У світлі приїзду міністра оборони Росії Сергія Шойгу до Північної Кореї, щоб ймовірно домовитися про постачання армії РФ зброї, Міллер запевнив, що в разі необхідності, на Північну Корею та її компанії США готові накласти санкції.

Про гарантії безпеки України

Цього тижня мають розпочатися перемовини про розробку гарантій безпеки України. Міллер нагадав, що ще на Вільнюському саміті НАТО президент США Джо Байден і лідери «Великої сімки» заявили, що розпочнуть процес перемовин з урядом України про довгострокові зобовʼязання щодо безпеки. Міллер підкреслив, ці домовленості йдуть окремо від безпекової допомоги.

У гарантій буде два напрями:

  • безпекова підтримка для боротьби з російською агресією в Україні;
  • забезпечення довгострокового розвитку української армії, яка зможе бути засобом стримування Росії від майбутніх актів агресії.

Він додав, що з часу ухвалення декларації «Великої сімки» та ЄС у Вільнюсі під нею підписалося ще 12 країн. Тому цього тижня всі учасники займуться визначенням конкретних деталей безпекових зобовʼязань. Перемовини відбудуться у відеоформаті.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський/ /Getty Images

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський під час проголошення Декларації G7 про спільну підтримку України на Саміті НАТО у Вільнюсі 12 липня 2023 року. Фото Getty Images

Про саміт у Саудівській Аравії щодо війни в Україні

На запитання про підтримку цього саміту, який має відбутися вже цього тижня, Міллер сказав, що США безсумнівно підтримують ініціативу. Він наголосив, що Штати завжди говорили про те, що в питанні дипломатичного урегулювання війни головною має бути Україна.

Міллер наголосив на важливості того, щоб Україна напряму поговорила з тим, хто її ще не чув. Й підтвердив, що представник США також буде присутній на саміті.

Про депортацію українських цивільних до Росії

Журналіст з залу порушив це питання, пославшись на заяву воєнної злочинниці Марії Львової-Бєлової. Вона повідомила, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну РФ «прийняла» до себе від 4 до 4,8 млн українців, понад 700 з яких діти.

Міллер назвав депортацію українських цивільних до Росії «одними з найгірших інцидентів за цю війну». Саме це вплинуло на те, що держсекретар США Ентоні Блінкен назвав дії російських сил і чиновників злочинами проти людства. Особливе обурення у Штатів викликає насильне розлучення родин.

Міллер наголосив, що держдеп закликає Росію припинити ці насильницькі дії й повернути українських дітей, а також підтримує покарання відповідальних.

Про удари України по території Росії

Один із журналістів поцікавився позицією адміністрації США щодо ударів по цивільних обʼєктах Росії. Міллер відповів, що Штати неодноразово наголошували – саме Україні вирішувати, як їй вести війну.

А на інсинуації про цивільні обʼєкти він нагадав про те, що українська цивільна інфраструктура – школи, лікарні, багатоквартирні будинки – знову й знову зазнає руйнувань через напади Москви. Саме українські цивільні громадяни гинуть через російські удари. Тому для порівняння того, що робить Україна, з тим, що робить Росія, «забракне фактів».

Getty Images

Пошкоджений фасад будівлі у діловому центрі «Москва-Сіті» внаслідок атаки безпілотників, 30 липня. Фото Getty Images

Зернова ініціатива

На запитання про те, чи зможе Ватикан допомогти відновити зернову угоду, щоб збіжжя з України знову пішло на міжнародний ринок, Міллер сказав, що адміністрація Байдена підтримує всіх, хто сприяє цьому питанню.

Він зауважив, що всі вимоги Росії про зняття Заходом обмежень щодо її експорту зерна та добрив зовсім безпідставні, адже на цю категорію товарів санкції ніхто не вводив. Усі дії Москви після припинення участі у «зерновій ініціативі», як-то обстріли портів й портової інфраструктури Одеси та залякування кораблів у Чорному морі, вказують на те, що світова продовольча безпека її геть не цікавить.

Натомість стає очевидно, зазначає Міллер, що Росія хоче перетворити їжу на зброю, й це у неї виходить, адже з часу зупинки «зернового коридору» ціни на зерно виросли на 17%.

Усім країнам, які захочуть допомогти переконати Росію повернутися до «зернової угоди», Міллер порадив прямо називати своїми іменами те, що робить Москва та її пропагандистська машина.

Шпигунський скандал з Китаєм

Нещодавно стало відомо про діяльність китайських кібершпигунів, яка була спрямована на акаунти електронної пошти державного департаменту США, а у військову систему Штатів навіть запустили шкідливу програму. Міллер зазначив, що уряд США ще не може однозначно заявити, що зловмисники були саме китайці, бо не було проведено власне розслідування.

Він відмітив, що уряд США не сумнівається у висновку компанії Microsoft про те, що винні саме громадяни КНР, але остаточна заява буде лише після власної оцінки уряду.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні