Категорія
Новини
Дата

Світовий банк надасть Україні $232 млн на екстрені ремонти житла

Світовий банк оголосив про надання Україні допомоги на екстрені ремонти житла. Початкова сума становитиме $232 млн, що дасть можливість допомогти з ремонтом 100 000 українських родин, йдеться у пресрелізі СБ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Проєкт «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (HOPE)» дасть змогу власникам будинків провести дрібний ремонт, наприклад, замінити розбиті вікна або відремонтувати пошкоджений дах. Кошти на ремонт також надаватимуться власникам осель у багатоквартирних будинках, які зазнали помірних пошкоджень і не потребують капітального ремонту.
  • За даними Світового банку, на лютий 2023 року загальна вартість завданої шкоди житловому сектору України, оцінювалася у понад $50 млрд. Цей проєкт покликаний допомогти відремонтувати приблизно дві третини пошкоджених житлових будинків в країні, які вважаються придатними для ремонту, йдеться у пресрелізі.
  • Початкове фінансування на загальну суму $232 млн дасть змогу відшкодувати видатки на ремонт людям, чиї будинки зазнали часткового пошкодження, включаючи близько 98 000 окремих будинків і 8000 домогосподарств у 160 багатоквартирних житлових будинках у пʼяти регіонах. Бенефіціари отримають компенсацію за ремонти.
  • Фінансування проєкту HOPE складається з позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку у розмірі $70 млн, забезпеченої гарантією уряду Японії, та гранту у розмірі $162,5 млн від багатостороннього донорського Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України. 
  • Згодом очікується додаткове фінансування до $800 млн від Світового банку та партнерів у вигляді кредитних гарантій, грантів та інших внесків, зазначається у пресрелізі.

Контекст

За оцінками СБ, внаслідок вторгнення РФ постраждало близько 1,4 млн житлових одиниць (7% від загального житлового фонду), в яких проживає 3,5 млн. Майже 87% пошкодженого житла – це багатоквартирні будинки; чотири з пʼяти пошкоджених будинків знаходяться в міських районах.

Проєкт HOPE, який буде впроваджуватися Мінвідновлення, є четвертим рамковим проєктом Світового банку, затвердженим для України цього року. 

Після вторгнення Росії в Україну мобілізована Світовим банком допомога дала змогу уряду України надавати основні державні послуги, які охоплюють понад 13 млн українців. Разом із схваленим проєктом HOPE група Світового банку мобілізувала понад $37 млрд екстреного фінансування на підтримку України, включно із зобовʼязаннями та гарантіями донорів таких країн, як: США, Японія, Велика Британія, Норвегія, Нідерланди, Іспанія, Німеччина, Канада, Швейцарія, Швеція, Данія, Австрія, Фінляндія, Ірландія, Литва, Латвія, Ісландія та Бельгія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні