В Україні запустять платформу для моніторингу витрат на відновлення /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

В Україні запустять платформу для моніторингу витрат на відновлення

Getty Images

В Україні розпочали роботу над проєктом «Контроль витрат на відновлення», який передбачає створення системи незалежного від уряду моніторингу витрат бюджетних і донорських коштів, повідомляє представництво ЄС. Проєкт фінансується Євросоюзом.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Для реалізації проєкту розробляють окрему онлайн-платформу Big Recovery Portal. 
  • Ця платформа дозволить вести відкриту базу проєктів відновлення, моніторити витрати, аналізувати пріоритетність і доцільність проєктів, їхні ризики та можливі вади, а також залучати активних громадян і громадські організації до моніторингу.
  • Портал взаємодіятиме з цифровою екосистемою відновлення DREAM, над якою працює Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури разом із коаліцією RISE. 
  • Big Recovery Portal буде інтегрований із системою е-закупівель Prozzoro, базою даних зруйнованих у ході російської агресії обʼєктів damaged.in.ua та іншими джерелами відкритих даних.
  • Розробкою порталу займатиметься команда «Технології Прогресу», аналітичною складовою – Центр економічної стратегії та Інститут економічних і політичних досліджень.

Контекст

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, на початок травня цього року зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків і понад 142 000 приватних садиб.

20 червня на пресконференції у Брюсселі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Єврокомісія пропонує зарезервувати для України в бюджеті ЄС €50 млрд на наступні чотири роки. За її словами, Європейський Союз планує покрити 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року. 

З початку року Україні вдалося залучити на фінансування дефіциту держбюджету $20 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко на Міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) у Лондоні 21 червня. Загалом від початку війни залучили $51 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні