Категорія
Життя
Дата

Росія зруйнувала 29 пам’яток в історичному центрі Одеси, що перебуває під захистом ЮНЕСКО. Як і хто їх відновлюватиме

Росія зруйнувала 29 пам’яток в історичному центрі Одеси, що перебуває під захистом ЮНЕСКО. /Getty Images

Росія зруйнувала 29 пам’яток в історичному центрі Одеси, що перебуває під захистом ЮНЕСКО. Фото Getty Images

У ніч на 23 липня Росія випустила по Одеській області 19 ракет різних типів, дев’ять – збили сили ППО. Внаслідок обстрілу постраждали 29 пам’яток культурної спадщини національного та місцевого значення, розташованих в історичному центрі Одеси. Як місто планує їх відновлювати з допомогою ЮНЕСКО, розповідає радник міського голови Одеси Микола Вікнянський

«Я рішуче засуджую цей напад на культуру та закликаю Російську Федерацію вжити суттєвих заходів для дотримання своїх зобов’язань за міжнародним правом», – відреагувала генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле. Руйнування пам’яток вона назвала «ескалацією насильства проти культурної спадщини України».

У січні 2022 року Історичний центр Одеси включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Що це мало б змінити? «Якщо будівля історичного центру буде зруйнована внаслідок атаки росіян, на це даватимуть гроші росіяни, тому що ЮНЕСКО допоможе нам виграти суди», – розповідав торік Микола Вікнянський. Він керував проєктом із внесення Одеси до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

З 24 лютого Вікнянський став менеджером місцевого волонтерського центру «Гостинна хата», а згодом радником міського голови Геннадія Труханова. До вторгнення й донині – підприємець із меблевим бізнесом. 

Російська атака у ніч на 23 липня зруйнувала Спасо-Преображенський кафедральний собор і пошкодила ще 28 пам’яток культурної спадщини. Хто і як їх відновлюватиме, Вікнянський розповідає у бліц-інтерв’ю.

з особистого архіву

Микола Вікнянський Фото з особистого архіву

Як ЮНЕСКО відновлюватиме історичний центр Одеси?

Обстріл у ніч з суботи на неділю був найсильнішим, але до цього було ще чотири. І перша реакція ЮНЕСКО зʼявилася наприкінці минулого тижня. Ми вже тоді передали в ЮНЕСКО дані про обстріл і зачеплену основну зону. Постраждали три музеї. Тоді в ЮНЕСКО відреагували, опублікувавши першу ноту. Після найпотужнішого обстрілу відреагувала генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.  

Ми спільно з Міністерством культури, Міністерством закордонних справ і керівництвом ЮНЕСКО уже провели зум. Поки фіксуємо руйнування, щоб оцінити їхній ступінь. Ми повинні починати думати про те, скільки коштуватиме відновлення. ЮНЕСКО обіцяли нам виділити певні кошти, але про механізм ще не знаю. Можливо, будуть суди, щоб забирати гроші в Російській Федерації. Але ЮНЕСКО осторонь не стоятиме.  

З іншого боку, наші дипломати ініціюватимуть проведення позачергової сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, де вони намагатимуться тиснути на Російську Федерацію, щоб зупинити обстріл. А також спробують зробити так, щоб РФ була поза ЮНЕСКО, бо росіяни є підписантами всіх міжнародних документів, які самі ж порушують.  

Є ще один напрямок роботи дипломатів. Вони показують знищені пам’ятки донорам, які допомагають нам озброюватися. Тут з’являється емоційна складова. І сподіваюся, ми зможемо отримати більше протиповітряної оборони для захисту Одеси, Львова, історичну частину якого теж занесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Getty Images

Getty Images

Унаслідок російського обстрілу 23 липня постраждали 29 пам’яток культурної спадщини. Яка їх частина знаходиться в історичному центрі Одеси і підпадає під захист ЮНЕСКО?

Історичний центр Одеси має різні зони – основну та буферну. Усі 29 пошкоджених будівель знаходяться в основній зоні.

Які культурні пам’ятки зазнали найбільших пошкоджень? 

Найбільших пошкоджень отримав Будинок вчених – одна з найкрасивіших будівель Одеси. Там обвалилося дуже багато старовинної ліпнини та штукатурки, пошкоджені вікна й віконниці. Це памʼятка архітектури національного значення. Є ще повністю зруйновані історичні будівлі, але вони не є такими важливими з точки зору культурного спадку. 

Скільки коштів, за вашою оцінкою, потрібно на відновлення?

Оцінку мають зробити архітектори та реставратори. Реставрація завжди набагато дорожча, ніж будівництво. Потрібно реставрувати історичну будівлю, щоб вона не втратила автентичність. Отже, ми повинні використати технології та матеріали, які були 200 років тому. Тож сказати так швидко – неможливо, бо нам потрібно зробити проєкт реконструкції. Але ми точно говоримо про десятки мільйонів доларів.

Місія ЮНЕСКО найближчими днями має прибути до Одеси. Який план дій є в організації?

Тут більшою мірою залежить не від їхнього плану, а від нашого. Адже українські дипломати тиснуть на ЮНЕСКО та на Російську Федерацію. І наш план полягає у тому, щоб оцінити й відшкодувати збитки коштом Російської Федерації за допомогою ЮНЕСКО. І тому мене більше цікавить не те, що вони гадають, а що вони можуть дати. Їм іноді страшно виступати проти Росії, навіть у ЮНЕСКО голосно щось сказати. Тому ми вимагатимемо, щоб вони це говорили.

Коли запустяться судові процеси?

Гадаю, найближчим часом. Нам не можна втрачати жодної секунди.

Getty Images

Getty Images

Ви казали, що руйнування об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – додаткові аргументи для наших дипломатів, чому нам треба надавати зброю. Чи є відповідна реакція на міжнародній арені?

Минуло ще мало часу. Але я достеменно знаю, що ці аргументи взяли на озброєння наші дипломати. Про це говорить президент у своєму зверненні. Фотографії зруйнованих памʼяток архітектури Одеси облетіли весь світ та опубліковані у міжнародній пресі. Ми маємо й використовуватимемо ці аргументи.

Уряд Італії висловив готовність долучитися до відновлення пам’яток. Які ще країни готові надати допомогу?

Делегація з Італії виявилася першими іноземцями, які на власні очі побачили ці руйнування – за кілька годин після атак. І тому це була емоційна заява, на яку ми покладатимемося, коли зрозуміємо, яка допомога нам потрібна.

Але я думаю, що мерія звернеться і до міст-побратимів, і до тих держав, які нас підтримували в ЮНЕСКО, коли був номінаційний процес. Це Бельгія, Греція, Японія, Італія. Гадаю, приєднається багато країн.

Дуже багато одеситів живе у різних країнах світу. У США та в Ізраїлі зокрема. Те, що атакували Одесу, дуже обурило діаспору. Ніхто не міг повірити, що в центр Одеси полетять ракети. Думаю, від діаспори ми також отримаємо дуже велику підтримку, матеріальну зокрема.  

Getty Images

Getty Images

Як допомагатимуть гроші інших країн у відбудові, якщо у планах – відновлювати пам’ятки коштом Росії?

Ми повинні розпочати процес реставрації якомога раніше, тому що природні фактори впливатимуть на відкриті рани наших будівель, і вони руйнуватимуться. Тому ті фінанси, які отримаємо першими, використовуватимемо безпосередньо [на відбудову].

Якщо відсуджені у РФ гроші ми отримаємо пізніше, то наша держава знатиме, як їх використати для відновлення України. Тому що є дуже багато місць, які потребують реставрації, але, можливо, вони не мають такої емоційної прив‘язаності, як у багатьох людей до Одеси. Тому ми намагатимемося шукати фінансування, щоб відновити всю країну.

Чи готові допомагати бізнеси?  

Так. Дуже багато одеситів, які мешкають і займаються бізнесом у Німеччині, Ізраїлі, США. Я отримав купу повідомлень від друзів, які насамперед запитували, чи я живий, а тоді запитували, як можуть допомогти.

От внаслідок обстрілів постраждала школа Столярського – всесвітньо відома музична школа, де навчають відомих на весь світ скрипалів. Там пошкоджені вікна, фасад, інтер’єри. А один із найкращих кларнетистів світу Юліан Мілкіс подзвонив і запропонував допомогу від спільноти музикантів. Підтримка Одеси буде дуже великою. 

Getty Images

Getty Images

Які бізнеси погодилися підтримати місто?

Великі компанії закликають до обʼєднання, відновлення та допомоги. Наприклад, учора про це написав у соцмережах Андрій Ставніцер. Його бізнес родом з Одеси має велику емоційну прихильність до нашого міста. Думаю, його партнерські компанії зможуть допомогти.  

Я працюю в меблевому бізнесі, і ми звертатимемося до всіх наших постачальників із Європи. Усіх, хто з нами працював. Мають бути тисячі невеликих компаній. Тоді це є стійка модель.

Скільки часу піде на відновлення пам’яток?

Спершу архітектори, які займаються реставрацією, мають зробити проєкти. Наприклад, Спасо-Преображенський собор може відремонтувати будь-яка будівельна компанія, бо це нова будівля, а не памʼятка архітектури. Його можна збудувати за півроку-рік.

А тривалість відновлення старих будинків залежить від ступеня руйнувань. Побудувати швидше. Тому все, що стосується реставрації старовинних будівель, це роки та роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні