Категорія
Новини
Дата

Тарифи як вдома. Зеленський підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС

1 хв читання

Президент Володимир Зеленський 18 червня підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС («Роумінг як вдома», Roam-Like-AtHomе/RLAH). Про це свідчить інформація у картці законопроєкту №10265, ухваленого Верховною Радою 22 травня.

Послугами українських операторів у країнах ЄС користуються мільйони українців. Українські оператори вже надають цю послугу за додаткову плату або в окремих тарифних планах.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Підписаний закон гармонізує законодавство України у сфері електронних комунікацій із законодавством ЄС, зокрема щодо роумінгу.
  • Після набуття чинності законом українці зможуть користуватися домашніми тарифами мобільного звʼязку на території ЄС і не переплачувати за роумінг. Водночас громадяни ЄС матимуть такі самі права на території України.
  • Закон передбачає, що регулятор – НКЕК – встановлюватиме єдині граничні ставки термінації голосового трафіка на мережі мобільного та фіксованого зв’язку, що надходить із номерів ЄС чи номерів України, які перебувають у роумінгу в Євросоюзі.
  • Дати вступу закону в дію немає. Це буде лише після прийняття підзаконних актів та ухвалення рішення між Україною та ЄС. Українським операторам потрібен час на адаптацію та доопрацювання внутрішніх систем і налагодження бізнес-процесів, пояснили Forbes у компанії «Vodafone Україна». Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Контекст

У квітні минулого року Рада ЄС затвердила положення про роумінг до доповнення 17-3 Угоди про асоціацію, підтримавши пропозицію безкоштовного роумінгу для українців у ЄС і громадян країн Євросоюзу в Україні. 

З початку повномасштабного вторгнення РФ українці у ЄС не сплачують додаткову плату за роумінг. У липні 2023 року сім українських та 22 європейські мобільні оператори погодили продовження скасування роумінгової плати ще на рік.

Протягом 2023-го за кордоном реєструвалися в роумінгу 8,1 млн абонентів найбільшого мобільного оператора України – компанії «Київстар», з них майже 3 млн користувалися послугою «Роумінг як вдома» за такими самими тарифами, як і в Україні, свідчить інформація на сайті оператора.

У компанії Vodafone понад 2 млн клієнтів залишаються за кордоном і продовжують користуватися послугами оператора за українськими тарифами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд