Категорія
Новини
Дата

Технохолдинг Roosh Сергія Токарєва запускає новий інвестиційний напрямок Roosh X. Він вкладатиме до $10 млн у прибуткові бізнеси

Roosh заходитиме в угоди у партнерстві із канадським венчур-білдером Tiny Studio. У фокусі – орієнтовані на прибутковість технологічні компанії із Європи та США, повідомили представники пресслужби Roosh. Forbes дізнався деталі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Roosh X та Tiny Studio зосередяться на інвестиціях у акціонерний капітал техностартапів. Орієнтовний чек – від $0,5 млн до $10 млн.
  • Партнери розглядатимуть бізнеси із річним доходом від $5 млн. Окрім фінансування портфельні компанії отримуватимуть операційну підтримку, допомогу з масштабування й виходу на нові ринки.
  • Roosh X фокусується на європейських й американських компаніях із галузей машинного навчання, штучного інтелекту, геймінгу, фінтеху, споживчих й розважальних застосунків, цифрового маркетингу тощо.
  • У 80% випадків Roosh X буде цілитися на бізнеси, які ще не готові до класичних фондів прямих інвестицій (private equity), каже співзасновник та партнер Roosh Денис Дмитренко.

Контекст

Tiny Studio – частина інвестиційного холдингу Tiny, що вкладається у технологічні та інтернет-бізнеси переважно у США та Канаді. На березень 2024-го у портфелі Tiny понад 80 проєктів, середній чек коливається від $1 млн до $300 млн. Зазвичай холдинг викуповує мажоритарні частки, хоча зрідка робить венчурні чи міноритарні інвестиції. Партнерство з Roosh має прокласти канадійцям дорогу на європейський ринок.

Roosh – група технологічних компаній серійного підприємця Сергія Токарєва й двох його партнерів – Дмитренка та Кирила Уха. Останні роки фокусується на інвестиціях у IT-проєктий позиціонує себе як інвестиційна група. Із весни 2021-го Roosh має венчурний напрямок – фонд Roosh Ventures із доволі заплутаною історією.

Токарєв був раннім інвестором Reface – ШІ-стартапу, у чию технологію заміни облич на фото також вклалися культовий американський венчурний фонд Andreessen Horowitz, український Adventures Lab та фонд Cascade Investment Fund Віталія Хомутинніка.

Проте стартап із сімома засновниками все ще шукає нові підходи до бізнесу й регулярно проводить ротації топменеджменту. На початку 2021-го Романа Могильного на посаді CEO замінив Дмитро Швець. Ще двоє фаундерів Reface – Кирило Сигида та Денис Дмитренко – відійшли від операційного управління й запустили разом з Токарєвим венчурну студію Pawa. Водночас Дмитренко вже на двох з Токарєвим стартував Roosh Ventures, що фокусується на західних стартапах на стадіях від Pre-seed до Series А.

Наразі у портфелі Roosh Ventures понад 45 компаній та один екзит – з нью-йоркського ШІ-стартапу Alter, свідчать дані Crunchbace. У 2022-му цього розробника 3D-аватарів поглинув Google. Сума угоди не розголошується, проте, за інформацією джерел TechCrunch, компанію оцінили у близько $100 млн.

У 2024-му Roosh Ventures на додачу до київського офісу відкрив представництва у Лондоні, Парижі та Берліні. Фокусована на українському ринку PAWA навпаки змінила стратегію, каже Дмитренко. Студія перейшла від самостійної побудови стартапів до так званого кобілдингу – розбудови компаній у партнерстві із сильнішими партнерами.

«Стратегія Roosh X – інвестувати в прибуткові технологічні компанії, допомагати їм масштабуватись у світі та ставати ще більш прибутковими», – каже Дмитренко. Умови входу гнучкі – від викупу міноритарних пакетів менше 10% до поглинання мажоритарної частки. «Максимальний чек на одну угоду наразі може бути $20-30 млн», – каже Дмитренко. Заробляти засновники Roosh X планують на дивідендах або екзитах від поглинання портфельних компаній.

Roosh – не перший в Україні гравець, що змістив фокус з венчурних інвестицій у швидкозростаючі стартапи у бік стабільного бізнесу. Восени 2023-го венчурний фонд Hypra Ігора Перції за $10 млн придбав частку у Trinetix – непублічній сервісній компанії із списку 50 найбільших в Україні IT-роботодавців за версією DOU. У 2024-му засновник планував закрити ще щонайменше три аналогічних угоди.

Дмитренко робить ставку на те, що дедалі більше технокомпаній обиратимуть стратегію прибутковості, замість звичного для стартап-світу шаленого зростання коштом інвесторів. «Венчурна активність та ринок M&A уповільнюється. – Каже він. – У венчурної індустрії великі перспективи, але доволі довгий період повернення інвестицій». 

Новина доповнена після публікації, додано дані про третього партнера Roosh.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні