Категорія
Інновації
Дата

Фонд Hypra інвестував $10 млн в українського аутсорсера Trinetix. І планує за рік вкласти ще $30 млн в інші компанії. Чому він проміняв ризикований венчур на інвестиції в стабільний бізнес

Керуючий партнер Hypra Ігор Перція (зліва) та CEO Trinetix Олександр Строжемін /надано пресслужбою

Керуючий партнер Hypra Ігор Перція (зліва) та CEO Trinetix Олександр Строжемін Фото надано пресслужбою

Венчурний фонд Ігоря Перції та Дмитра Волконського придбав міноритарну частку в дванадцятирічній сервісній IT-компанії. План на наступний рік – закрити ще мінімум три таких угоди. Чому засновники Hypra вирішили грати на полі великих фондів на кшталт Horizon Capital

«Ми стовідсотково вийшли з поля TA Ventures і перейшли в поле Horizon Capital», – каже керуючий партнер фонду Hypra та випускник «венчурної школи» Вікторії Тігіпко Ігор Перція. У перші місяці війни він запустив венчурний фонд на $25 млн із фокусом на Web3-проєкти разом із ексвласником Trionika Дмитром Волконським.

У серпні 2023-го Hypra придбав частку у Trinetix – непублічній сервісній компанії із списку 50 найбільших в Україні IT-роботодавців за версією DOU, але оголосили про угоду лише зараз. Це вже третя подібна угода у портфелі фонду. У 2024-му Перція планує витратити $30 млн на частки ще у трьох сервісних компаніях, дізнався Forbes. Чому ризиковані інвестиції у швидкозростаючі стартапи для фаундерів уже «не сексі».

У що Hypra інвестував $10 млн

За $10 млн Hypra отримав міноритарну частку Trinetix, контрольний пакет залишився в засновників. Точний відсоток Перція не розкриває, та зазвичай у подібних угодах на ринку йдеться про 20–30%. Один із найвідоміших прикладів – InSoft.Partners Віталія Горового, що з початку великої війни проінвестував у пів десятка невеликих аутсорсерів.

Trinetix у 2011-му заснували українські айтівці й давні друзі Андрій Іванов та Олександр Строжемін. Для випускника НАУ й нинішнього CEO компанії Строжеміна це не перший бізнес. Перш ніж піти в аутсорс керував власною студією ігрової локалізації та саунд-продакшену Plantation Studio. «Я в IT-індустрії вже більше 25 років, розпочав дуже рано», – каже він.

Справи в студії йшли вгору до світової фінансової кризи 2008-го – зарубіжні клієнти почали згортати проєкти, виторг просів. Строжемін з Івановим перемкнулися на не надто мейнстрімні на той момент розробку мобільних застосунків та рішень доповненої реальності для українського ритейлу. Згодом на рідкісних розробників звернули увагу великі американські корпорації, згадує Строжемін.

До осені 2023-го Trinetix розрослася до 850 людей, близько 600 – в Україні, решта в США та Європі. Аутсорсер посідає 37-му сходинку в списку 50 найбільших в країні IT-роботодавців за версією DOU. У активі – близько 2000 виконаних проєктів, серед клієнтів – одна з компаній «великої четвірки» аудиторів, Coca-Cola, McDonald’s, P&G тощо.

Проте майже весь час Trinetix працювала «не під радарами». Перші роки агресивно набирали клієнтів, каже Строжемін, далі в публічності не було потреби, замовлень вистачало. Що змінилося?

Trinetix не розголошує фінансових показників, компанія інкорпорована в США, дані з відкритих реєстрів не надто показові. Виторг української юрособи у 2022-му – 150 000 грн при майже 14 000 чистого збитку, свідчать дані YouControl. Бізнес підкосили пандемія та війна. У 2020-му Trinetix втратила 15% доходу, надолужила втрати і зросла на стільки ж у 2021-му, каже Строжемін. Наступного року замість зростання у пріоритеті була евакуація команди й стабілізація бізнесу.

«У 2023-му ми плануємо вирости десь на 5–10%, а от у 2024-му – вже на 25–30%, використовуючи можливості, зв’язки та стратегію фонду», – каже Строжемін. Як це має працювати?

Як виглядає Trinetix у цифрах

Рік заснування: 2011

Засновники: Андрій Іванов (CTO) та Олександр Строжемін (CEO).

Команда: 850 людей в Україні, Європі та США.

Інвестиції: $10 млн від фонду Hypra

Експертиза: мобільна розробка, автоматизація, роботизація, ШІ, дизайн. Також до структури Trinetix входить блокчейн-розробник Dexola.

Навіщо Hypra зміна курсу

До придбання Trinetix у портфелі Hypra було п’ять публічних проєктів. Два з них – блокчейн-аутсорсери Boosty Labs та EvaCodes – далекі від класичних венчурних стартапів. «Нам більше не цікаві маленькі венчурні інвестиції, тепер цікавить private equity, – каже Перція.

В Україні один з найпомітніших гравців на цьому полі – заснований Оленою Кошарною Horizon Capital. У портфелі фонду продуктові RozetkaAjax SystemsGenesis, а також сервісні Intellias та заснований у 1989 році Miratech. Наприкінці вересня 2023-го Horizon Capital залучив $298 млн для свого Growth Fund IV. У Hypra масштаби поки що скромніші – Перція знайшов ще $30 млн для private equity інвестицій. Більшість партнерів фонду непублічні, найвідоміший – Волконський.

«Horizon і всі інші колись із чогось починали і були маленькими фондами на $50 млн», – знизує плечима Перція. У 2024-му він планує зробити щонайменше три інвестиції на кшталт Trinetix і розвивати нове придбання.

«Ми плануємо збільшити компанію втричі за наступних три-чотири роки, а до 2030-го вийти на показники вартості бізнесу $0,5–1 млрд», – каже Строжемін.

Як цього досягти? Один із ключових пунктів – географічна експансія й відкриття центрів розробки у Східній Європі та Латинській Америці. Новоспечені бізнес-партнери не виключають, що купуватимуть для цього локальних гравців. Перспектива на 2025 рік – рухатися в Індію. «Це необхідність і вимога наших корпоративних клієнтів мати диверсифікацію не лише на Україну та Європу, але й на регіони, які вони дуже добре знають», – каже Строжемін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні