Категорія
Новини
Дата

«Зростання індустрії буде на одиниці відсотків, а не на 20%». Віцепрезидент EPAM назвав свій прогноз росту IT-галузі на 2023 рік

Українська ІТ-індустрія у 2023 році продовжить зростати, проте не довоєнними темпами у понад 20%, а на одиниці процентів. Про це в інтервʼю Forbes заявив віцепрезидент у регіоні Центральної та Східної Європи EPAM Юрій Антонюк.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Зростання індустрії буде, але на одиниці відсотків, не на 20%, – прогнозує Антонюк. – Темпи росту ЕРАМ будуть аналогічними індустрії». У 2021 році зростання галузі сягнло 36%, тоді як у 2022-му лише на 5,8%.
  • Основними викликами для IT-галузі на 2023 рік топменеджер називає воєнний стан, воєнні дії та ситуацію з критичною інфраструктурою.
  • Передумов для довгострокового сповільнення темпів зростання у найближчі п’ять років Антонюк не бачить. «Я бачу тільки нові можливості», – додає він.
  • У перспективі трьох-пʼяти років Антонюк прогнозує зростання інвестиції в країну. «Україна стала дуже відомою. Багато клієнтів захочуть якщо не допомогти, то хоча б підтримати економіку», – прогнозує додає він. 

Контекст

Українська IT-індустрія збільшила продажі минулого року на $400 млн, або ж на 5,8%, порівняно з мирним 2021-м. ІТ-експорт склав $7,3 млрд. За підсумками ж довоєнного 2021-го зростання склало 36%, обсяг – $6,8 млрд, свідчать дані асоціації IT Ukraine. 

Глобальна сервісна ІТ-компанія EPAM – найбільший ІТ-роботодавець країни. До війни в компанії працювало 12 000 спеціалістів. На початок 2023 року кількість працівників українського офісу склала 11 500 осіб. При цьому EPAM не проводила скорочень – частина працівників переїхали за кордон. 

За підсумками 2022 року дохід глобальної EPAM зріс на 28,4% порівняно з попереднім роком – до $4,8 млрд, свідчать результати фінансової звітності компанії. Чистий прибуток за звітний період скоротився на 62,2 млн – до $419,4 млн.

Фінансові показники українського підрозділу компанія ще не оприлюднювала, наразі вони проходять незалежний аудит. «Оскільки ЕРАМ Україна – значна частина глобального ЕРАМ, можу сказати, що й результати приблизно схожі», – каже Антонюк. 

Був великий вплив початку війни, але продуктивність бізнесу швидко відновилася, додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні