Категорія
Новини
Дата

Найбільший IT-роботодавець EPAM скоротив найм у 2022 році, бо клієнти зменшували або не продовжували контракти

Сервісна компанія EPAM, що є найбільшим IT-роботодавцем України, у 2022 році продовжила найм, але нижчими темпами, ніж роком раніше. Про це в інтервʼю Forbes розповів віцепрезидент компанії у регіоні Центральної та Східної Європи Юрій Антонюк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми наймали протягом 2022 року, але менше, ніж зазвичай, – сказав Антонюк. – Деякі клієнти зменшували або не продовжували контракти. Більшість позицій ми закривали за рахунок людей, що вже працюють в компанії».
  • Ситуація з бенчем, за словами Антонюка, зараз трохи гірше, ніж зазвичай. «Але немає такого, що бенч в Україні через війну втричі більший, ніж в цілому по компанії», – каже він.
  • Компанія не проводила масових скорочень. Частину людей, які тривалий час перебувають на бенчі, EPAM переводить на неповну зайнятість із пропорційною оплатою. «Більшість наших спеціалістів працюють як приватні підприємці, це абсолютно збігається з їхніми контрактами. Є замовлення – вони його виконують і отримують компенсацію. Немає – оплата не здійснюється. Це фактично скорочення обсягів замовлення між компанією і приватним підприємцем», – каже Антонюк. 
  • Найімовірніше, в Україні цього року збільшення попиту на айтівців не буде, прогнозує Антонюк. «У цілому, у світі великий бізнес скорочує тисячі працівників, значить, на них немає попиту. Ймовірно, ця тенденція триватиме увесь рік», – каже він.
  • «Ми намагаємося балансувати на межі, не наймати дуже багато, коли йде якесь хайпове зростання. Багато компаній кажуть, що неправильно оцінили зростання 2020 року. У нас таких історій не було. Глобальні тенденції існують, і ми намагаємося бути стриманими в прогнозах, але сподіватися на краще», – говорить віцепрезидент EPAM.

Контекст

В Україні компанія має 11 500 працівників. Близько 3000 спеціалістів EPAM евакуювала за кордон, частина з них повернулися в Україну, каже Антонюк.

Решта перейшли до локальних офісів EPAM в інших країнах. «Більшість податкових органів у Європі вимагає цього через шість місяців перебування у країні», – пояснив Антонюк.

Рік російсько-української війни суттєво перекроїв географію EPAM Systems. На початку 2022-го 60% розробки глобальної IT-компанії з білоруським корінням зосереджувалося у трьох найбільших локаціях – Україні, Росії й Білорусі. До лютого 2023-го ця частка скоротилася удвічі, казав на дзвінку з інвесторами CEO та засновник Аркадій Добкін, а до кінця року зменшиться до 20-25%.

Компанія вийшла з російського ринку й удвічі зменшила білоруський штат – до 4500 спеціалістів. Це менше, ніж в Індії та Польщі, зазначає dev.by.

Дохід глобальної EPAM за підсумками 2022 року зріс на 28,4% порівняно з доходом попереднього року – до $4,8 млрд, свідчать результати фінансової звітності компанії. EPAM оголосила програму викупу акцій на $500 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні