Категорія
Новини
Дата

Tesla прозвітувала про рекордні $3,3 млрд прибутку за квартал попри зупинку шанхайського заводу

Прибуток виробника електрокарів Tesla за перші три місяці 2022 року склав $3,3 млрд. Компанія побила рекорд попереднього кварталу, коли прибуток досяг $2,3 млрд. Про це пише The Wall Street Journal.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «Шанхай повертається з помстою», – сказав засновник компанії Ілон Маск, коли Tesla повідомила, що продажі за перші три місяці року підскочили приблизно на 80% у порівнянні з показниками роком раніше. Електрокарів продали на $18,76 млрд.
  • Tesla продала близько 310 000 автомобілів у першому кварталі в порівнянні з 184 877 роком раніше. У четвертому кварталі 2021-го — 308 650 автомобілів.
  • Екологічних кредитів на викиди CO2 компанія продала на суму $679 млн. «Продажі кредитів вже давно мають вирішальне значення для прибутку Tesla, хоча в останні квартали їхня частка зменшилася. Компанія заявила, що стане менше залежати від них», — пише The Wall Street Journal.
  • Tesla також хоче наростити прибуток від продажу програмного забезпечення. До кінця року компанія планує випустити розширену функцію допомоги водієві, розроблену для пересування містом. Вона буде доступна для всіх у США, хто придбав пакет Tesla «Full Self-Driving». Tesla поступово випускає пробні версії технології, які тестують понад 100 000 людей, сказав Маск у недавньому інтерв’ю TED.
  • У 2024 році до серійного виробництва надійде роботаксі. За словами Маска, поїздка на такому транспортному засобі коштуватиме дешевше, ніж на автобусі.
  • Компанія також готує власний страховий продукт. За словами фінансового директора Закарі Кіркхорна, до кінця року 80% американських клієнтів зможуть застрахувати своє авто в Tesla.

Контекст

У 2022-му компанія має намір випустити 1,5 млн автомобілів попри нову хвилю коронавірусу в Китаї. Шанхайський завод Tesla, де виготовляються седани й кросовери, був закритий протягом місяця через жорсткі карантинні обмеження й має проблеми з постачанням комплектуючих. Раніше Tesla назвала шанхайський завод своїм основним експортним центром, що робить його критичним місцем для виробника.

Покупці Tesla в деяких місцях чекають понад шість місяців, щоб отримати свої нові автомобілі, пише The Wall Street Journal. Такі затримки ймовірно залишаться, оскільки закриття Китаю може скоротити виробництво Tesla на 50 000 автомобілів у наступному кварталі. 19 квітня Reuters повідомило, що фабрика знову відкрилася, посилаючись на китайське інформаційне агентство Сіньхуа. Однак робота буде обмежена однією зміною, а працівникам доведеться жити на заводі.

Останніми тижнями Tesla представила першу Model Y, виготовлену на нових заводах у Німеччині та Техасі. Маск сказав, що локалізація виробництва покращить економіку Tesla в довгостроковій перспективі.

На тлі інфляції та постійних затримок у ланцюжках поставок автовиробник підняв ціни на автомобілі. За словами Бернштейна, вартість однієї конфігурації Model Y підскочила на 30%. Зростання цін у Китаї не було таким екстремальним – коливалося від 5% до 11% за той же період, залежно від моделі.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні