Категорія
Новини
Дата

Tesla вперше отримала понад $1 млрд чистого прибутку. Цьому сприяло зростання ефективності виробництва

1 хв читання

Американська компанія Tesla за другий квартал 2021 року порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшила чистий прибуток майже в 10 разів, до $1,142 млрд. Це вперше, коли чистий прибуток компанії перевищив $1 млрд, пише CNBC.

Ключові факти

  • Дохід з 1 квітня до 30 червня склав $11,958 млрд проти $6 млрд минулоріч. Аналітики Refinitiv очікували $11,3 млрд доходу.
  • На продаж електромобілів припало $10,206 млрд доходу. Компанія також отримала 801 млн доходу від енергетичного бізнесу – сонячних фотоелектричних систем та систем зберігання енергії для будинків. Це на 60% більше у порівнянні з показниками минулого кварталу.
  • Ще $951 млн доходу Tesla отримала від продажу товарів і послуг. Наразі компанія має 598 магазинів і сервісних центрів, а також парк мобільних послуг.
  • За тримісячний період операційний грошовий потік компанії склав $16,229 млрд, що майже вдвічі більше порівняно з даними другого кварталу минулого року. Кредиторська заборгованість зросла на 13,7% в порівнянні з показниками попереднього кварталу – до $7,56 млрд.
  • Виробництво авто збільшилося майже на 151%. Tesla виробила 206 421 автівку, тоді як у другому кварталі минулого року – 82 272. При цьому компанія продала 201 304 авто, що на 121% більше, ніж у другому кварталі 2020-го.
  • Біткоїн-активи Tesla втратили в ціні $23 млн. Це компанія відобразила як операційні витрати в розділі про реструктуризацію.

Контекст

Протягом кварталу Tesla зіткнулася з багатьма викликами – відкликання партії авто в Китаї і США через проблеми з безпекою, а також затримка поставок флагманського седана Model S Plaid. Крім того, затримується початок комерційного виробництва пікапа Cybertruck та акумуляторних елементів, зокрема, через нестачу чіпів і запчастин.

Незважаючи на ці проблеми дохід компанії зріс (приблизно на 14% порівняно з даними першого кварталу) швидше, ніж витрати (майже на 9%), пише Reuters. Маржа прибутку до вирахування податків складає майже 11%, зрівнявшись з маржею таких лідерів, як Toyota Motor і General Motors. Валова маржа зросла до 25,7% з 22% у першому кварталі і 18,7% роком раніше, пише Bloomberg.

За даними Refinitiv, ринкова оцінка Tesla становить $620 млрд, що в 115 разів перевищує прогноз прибутку за наступні 12 місяців. Утім, її акції залишаються нестабільними: в період з кінця січня до початку березня компанія втратила близько $310 млрд, що більше, ніж ринкова вартість автовиробника Toyota. А вже протягом наступних кількох тижнів оцінка зросла на $90 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні