Категорія
Новини
Дата

Тігіпко планує продавати в ЄС та США екологічну упаковку, вироблену на потужностях збанкрутілого «Укрпластику»

Компанія «Евотек.Інк» (входить до групи ТАС) на потужностях компанії «Укрпластик» розробила екологічну упаковку, яку планує продавати до ЄС та США. Про це сказав власник групи ТАС Сергій Тігіпко в кулуарах форуму «Енергія бізнесу», який 26 вересня проводив Forbes Ukraine.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сергій Тігіпко розповів про те, як його група рятує компанію «Укрпластик», «яка практично була банкрутом». 
  • За його словами, компанія «Евотек.Інк» (обʼєднує активи «Укрпластик». – Forbes) спільно з британцями зробили упаковку, яка за барʼєрними властивостями повністю заміняє пластик, але має найвищу ступінь екологічності. 
  • «Цей матеріал розчиняється у воді без наслідків для тварин і рослин. І я думаю, що ми найближчим часом будемо інвестувати в компанію, яка займається маркетингом і збутом цієї упаковки в Європейському Союзі і США», – наголосив Тігіпко. 
  • Щодо виробничих потужностей в Україні, бізнесмен повідомив, що ця продукція вже виробляється в Україні. 
  • «Ця продукція влаштовує вимоги дуже серйозних підприємств у Європі. Найближчим часом відправимо перші 50 т такої упаковки на експорт», – додав він. 
  • Компанія через кілька місяців планує почати виробляти цю продукцію в промислових масштабах.
  • «Усі тести й сертифікації пройшли, зараз просто потрібно переконувати підприємства, щоб вони купували. Є певні директиви Євросоюзу, які регламентують зменшення використання пластику, але багато виробників воліють чекати до останнього, оскільки є різниця в ціні. За екологію доводиться платити, і наша упаковка дорожча», – пояснив Тігіпко. 

Контекст

У липні цього року ТОВ «ТАС Евотек» купила обладнання у збанкрутілого «Укрпластику» на 41,3 млн грн. Зокрема, компанія придбала три флексографічні друкувальні машини, чотири бабінорізальні машини та пристрій перемотування рулону.

«ПрАТ «Укрпластик» ще три роки тому був серед світових лідерів – виробників упаковки. Основним активом компанії був Київський завод полімерних матеріалів, який входить до пʼятірки найбільших у Східній Європі виробників мʼякої упаковки з річним виторгом під 3 млрд грн.

У грудні 2017 року «Укрпластик» уклав кредитні договори з Укрексімбанком. У липні 2020 року до Господарського суду Києва надійшов позов «Укрексімбанку» до ПрАТ «Укрпластик» та НВП «Агрокомплекс» про стягнення заборгованості у розмірі $14,9 млн та 30,3 млн грн. 

У вересні 2022 Госпсуд Запорізької області визнав банкрутом ПрАТ «Укрпластик» і відкрив ліквідаційну процедуру. 

5 вересня Центральний апеляційний госпсуд в межах цієї справи визнав кредиторські вимоги Укрексімбанку до ПрАТ «Укрпластик» на 436,4 млн грн як такі, що забезпечені заставою майна боржника. Водночас суд відхилив грошові вимоги держбанку на 46,9 млн грн.

Сергію Тігіпку належать промислові, девелоперські та сільськогосподарські активи, але більш ніж половина капіталізації його групи перебуває у фінансовому секторі. У ТАС входить з десяток фінансових структур. Серед них лідер із ОСЦПВ «Страхова група ТАС», один із лідерів за кредитами готівкою «КредитМаркет», Універсал Банк (разом із monobank), який під час російської навали швидше за всіх нарощував клієнтську базу. Фінансові активи – якір групи. Вони приносять більше прибутку, ніж так званий реальний сектор. 

Як і яким коштом власник групи ТАС розширює свою бізнес-імперію під час війни і які в нього пріоритети наприкінці другого року великої війни, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні