Сергій Тігіпко розповів Forbes про свою участь у проєкті monobank у Польщі /Олександр Медведєв/НВ
Категорія
Новини
Дата

Тігіпко розповів Forbes про свою участь у проєкті monobank у Польщі та анонсував експансію у вагонобудуванні

Сергій Тігіпко розповів Forbes про свою участь у проєкті monobank у Польщі Фото Олександр Медведєв/НВ

Бізнесмен Сергій Тігіпко, 62, письмово відповів на запитання Forbes щодо своєї ролі у створенні проєкту monobank у Польщі під назвою stereo by mono. Він підтвердив, що планує інвестувати в цей бізнес, але поки що офіційно не є його учасником.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Відповідаючи на запитання, чому група «ТАС» Тігіпко поки що офіційно не є інвестором stereo by mono у Польщі, бізнесмен зазначив, що «ТАС» бачить великий потенціал у розвитку польського проєкту і готова у майбутньому інвестувати в його розвиток «при отриманні всіх дозволів від регуляторів».
  • «Рішення про входження до проєкту потребує певної формалізації, зараз ми перебуваємо на стадії переговорів. Процес оформлення наших домовленостей із партнерами займе якийсь час, тому заявити про входження ми зможемо лише після узгодження всіх позицій та підписання необхідних юридичних документів», — пояснив Тігіпко.
  • За його словами, партнери по monobank від початку не планували вихід на інші ринки. «Велися загальні розмови про можливість подальшого просування та, як наслідок, збільшення вартості проєкту, але це все розглядалося на перспективу, не більше. Конкретних напрямів – країн чи розміру інвестицій – не обговорювали», – зазначив Тігіпко.
  • Партнери розраховують на знання банківських послуг monobank з боку українців, які були змушені виїхати через російське вторгнення, додав бізнесмен. З урахуванням цього завдання пошуку «свого клієнта» деще спрощується, каже він.
  • «Понад 5 мільйонів наших громадян, які вимушено виїхали до Польщі через війну, – це і є найважливіший аргумент [на користь експансії]. Підхід простий: затребуваність у наших банківських послугах є, потенційних клієнтів у Польщі багато – треба оперативно реагувати та задовольняти цей попит. Я завжди підтримую ідеї, які дають змогу рухатися вперед», — пояснив бізнесмен.
  • Він не відкидає варіанту подальшої співпраці з банком, який має ліцензію в Польщі. «Якщо пазл нашого партнерства складеться, то з боку групи «ТАС» інвестором і партнером виступатиме не Універсал Банк, а одна з наших холдингових компаній», — сказав Тігіпко.
  • Також він зазначив, що багато залежатиме від позицій та рішень основних регуляторів – Національного банку України, Комісії з фінансового нагляду Республіки Польща (KNF) та Національного банку Польщі (Narodowy Bank Polski).
  • Тігіпко наголосив, що «ТАС» продовжить фокусуватися на українському бізнесі, проте анонсував ще один міжнародний проект – у вагонобудуванні. Він не уточнив, про що саме йдеться.

Контекст

18 січня monobank анонсував вихід на ринок Польщі з проєктом під назвою stereo, повідомив в інтервʼю Forbes співзасновник mono Олег Гороховський. Партнери розраховують залучити 3 млн українців, які перебувають у Польщі, і «здивувати поляків високим рівнем українського сервісу». Офіційний запуск stereo відбудеться наприкінці першого кварталу 2023 року.

За словами Гороховського, запуск проекту stereo поки що фінансують лише співзасновники Fintech Band (компанія, яка разом з Тігіпком володіє monobank): сам Гороховський, Михайло Рогальський та Вадим Ковальов.

Для виходу на точку беззбитковості банківського бізнесу в Польщі stereo має сформувати кредитний портфель на $50 млн і залучити 300 000-500 000 клієнтів, додав Гороховський.

За його словами, загальна сума інвестицій у stereo у перший рік становитиме €15 млн. У Польщі проект працюватиме на базі місцевого банку Aion, який надає послуги Bank as a Service (BaaS). Платежі на користь Aion становитимуть приблизно третину суми інвестицій першого року, уточнив Гороховський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні