Категорія
Новини
Дата

Титанові підприємства Фірташа скоротили видобування ільменітової руди на понад третину в 2022 році

2 хв читання

У 2022 році підприємства титанового бізнесу Group DF видобули ільменітової руди 1,8 млн куб. м (-36,8%) та виробили 103 600 т ільменітового концентрату (-27%). Про це йдеться у пресрелізі групи. Падіння виробництва група пов'язує з війною в Україні та падінням попиту у світі.

Ключові факти 

  • На виробничі результати титанового бізнесу негативно вплинули війна та її наслідки – світова рецесія в багатьох галузях і відповідне падіння глобального попиту на фарби, лаки, вироби з пластмаси, меблі тощо, зазначили в Group DF. 
  • Зменшення споживання пігменту, який використовується для виробництва лаків і фарб, у світі пов’язане з падінням зокрема будівельної галузі. «Світова рецесія та зменшення попиту призвели до суттєвого падіння світових цін на титанову продукцію», – зазначив Олег Арестархов, керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF. 
  • За його словами, значне зменшення обсягів виробництва відбулось через зупинку або суттєве зменшення виробництва у найбільших світових виробників пігментного діоксиду титану – таких як Venator, Kronos, Precheza, Chemours, Tronox. 
  • «Вони знизили навантаження потужностей відповідно до зниженого попиту. Дуже логічно, що у всьому світі «просіла» добувна галузь, яка поставляє сировину для виготовлення пігментів. Україна не стала виключенням», – наголосив Арестархов.
  • В Group DF зазначають, що попит на титанову продукцію у світі та ціни на титановий концентрат і двоокис титану відновлюватимуться разом із відновленням економік провідних країн. 
  • У компанії відзначили, що виробничі результати титанового бізнесу Group DF у 2023 році напряму залежатимуть від двох взаємопов’язаних факторів – термінів закінчення війни в Україні та термінів виходу глобальної економіки з рецесії.
  • Попри падіння обсягів виробництва, підприємства титанового бізнесу групи за рік майже подвоїли податки у бюджети всіх рівнів – сплачені податки та збори зросли на 49,3% і склали 185,4 млн грн, зазначили в Group DF.

Контекст

Напрямок видобутку титанового бізнесу Group DF включає два діючі ГЗК (Межиріченський ГЗК і «Валки-Ільменіт») і два споруджувані ГЗК – Стремигородський ГЗК (Житомирська область) і Мотронівський ГЗК (Дніпропетровська область).

Максимальна проєктна потужність Межиріченського ГЗК становить 180 000 т ільменітового концентрату на рік, а «Валки-Ільменіт» – 65 000 т.

Group DF – диверсифікована міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в низці країн Європи та Азії. Зокрема, Group DF інвестує в газорозподільну, хімічну, титанову й портову галузі. Засновник і власник Group DF – український бізнесмен Дмитро Фірташ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні