Категорія
Новини
Дата

Торговий оборот РФ з «недружніми» країнами перевищує половину сумарного – дослідження

Торговий оборот Росії з країнами, які не підтримали санкції Заходу, у 2021 році лише наблизився до половини сумарного, пише The Bell з посиланням на дослідження «Фінекспертизи».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2021 році оборот РФ із «нейтральними» та «дружніми» країнами досягнув $360 млрд, або 45,8% усієї зовнішньої торгівлі. 
  • Найбільшим торговим партнером Росії – 36% товарообігу – у 2021 році залишався Євросоюз, на другому місці з 18% був Китай, на третьому з 12,2% – країни СНД.
  • У 48 країн, які підтримали санкції проти Росії, йшло рівно дві третини, або 66,7% ($178,1 млрд) всього російського паливно-енергетичного експорту. У ЄС – 55,2% ($139,4 млрд).
  • Інші основні експортні товари Росії поставляються більше до країн, які не підтримали санкції: продукція металургії (53,4%), добрива та основна хімія (58,2%). А в експорті російського зерна частка країн, що підтримали санкції, – 26,4%.
  • При інтерпретації даних слід враховувати, що паливно-енергетичний експорт Росії перевищував половину (56,4%) сумарного, на метали припадало 10,8%, сільгосппродукцію – 7,6%.

Контекст

2 березня спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН засудила вторгнення Росії в Україну. За резолюцію, яка прямо вимагає від Росії негайно припинити війну та вивести всі свої війська з території України, проголосувала 141 країна. Читайте також: 70% світової економіки проголосувало за вивід російських військ. Проти, крім Росії, – 0,1%.

7 березня РФ затвердила перелік іноземних держав і територій, які «вчиняють щодо Росії недружні дії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні