Категорія
Новини
Дата

«Центренерго» у міжсезонні не провело своєчасний ремонт пошкоджених Росією енергоблоків – Держаудитслужба

ПАТ «Центренерго» – одне із найбільших електрогенеруючих підприємств України – порушувало графіки ремонтів енергоблоків та накопичення запасів вугілля до осінньо-зимового періоду 2023/2024 років. Загалом аудит виявив у компанії фінансових порушень на 5,5 млрд грн, повідомила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва за підсумками фінансового аудиту та планової ревізії діяльності компанії.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Центренерго» у міжсезоння не провело своєчасний ремонт важливих об’єктів генерації, які пошкодив ворог, зазначила голова Держаудитслужби. 
  • Як приклад, вона навела ситуацію, коли на одну із ТЕС понад півроку не могли довезти необхідний автотрансформатор, хоча він був у наявності, а його використання пройшло всі необхідні погодження. 
  • Крім того, за її словами, терміни завершення ремонту трьох блоків однієї з ТЕС переносилися відповідно з квітня на жовтень, з липня – на вересень і з серпня – на листопад.
  • Баслаєва повідомила, що «Центренерго» систематично не дотримувалось затвердженого Міненерго графіку накопичення вугілля. Також виявлено факти закупівлі неякісного вугілля, яке не відповідає стандартам для енергоблоків. 
  • Загалом Держаудитслужба знайшла фінансові порушення в Центренерго на 5,5 млрд грн, результати аудиту направлені до СБУ та Кабміну.
  • За даними відомства, зобов’язання «Центренерго» становлять 15,7 млрд грн (станом на 30 червня 2023 року). За 2022 рік збиток компанії сягнув 7,1 млрд грн, за І півріччя 2023 року – 720,9 млн грн.

Ключова цитата

«Державний аудит зафіксував продаж електроенергії за заниженими цінами, випадки прихованого кредитування сторонньої комерційної структури, закупівлю мазуту та хімічних речовин не у виробників, а через посередників з додатковою маржею. Сумнівні комерційні рішення призвели до того, що зобовʼязання товариства в 1,4 рази перевищують річні доходи», – зазначила голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Контекст

«Центренерго» володіє Вуглегірською, Зміївською і Трипільською ТЕС. Сумарна потужність станцій – понад 7600 МВт, або близько 14% усієї генерації України. 

Вуглегірська електростанція перебуває в окупації в Донецькій області. Зміївська ТЕС постачає електрику в Харківському регіоні, Трипільська ТЕС – у Київському.

Трипільська та Зміївська станції знаходяться в дефіцитних енерговузлах України, каже Володимир Єгоров, попередник Віктора Спички, який керував «Центренерго» з грудня 2022-го до травня 2023-го. Від їхньої роботи залежить стабільність постачання електроенергії в Києві та Харкові. «Особливо на «Центренерго» покладаються після пошкодження ТЕЦ-5 у Харкові та двох ТЕЦ у Києві», – додає він. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні