Категорія
Новини
Дата

Ціна на газ в Європі впала нижче $900. «Газпром» збільшив прокачку через Україну

Ціна на газ в Європі впала нижче $900 за тисячу кубометрів: «Газпром» збільшив прокачування українським коридором, пише Інтерфакс-Україна. Реверсний потік газопроводом «Ямал-Європа» скоротився в шість разів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 1 лютого березневий ф'ючерс на TTF на біржі ICE Futures знизився до $898 за тисячу кубів. У січні середня вартість контракту «на день уперед» на хабі TTF становила $976, у грудні — $1310 за тисячу кубів.
  • Головна причина – збільшення прокачування російського газу через Україну. Номінація на прокачування на 1 лютого зросла до 107,7 млн куб. м, що близько до величини бронювання за довгостроковим контрактом (109 млн куб. м). У січні транзит через Україну становив у середньому 54 млн куб. м на добу.
  • Реверсний потік газопроводом «Ямал–Європа» у вівторок впав майже в шість разів до понеділка.
  • З експортних газопроводів «Газпром» найбільше завантажує «Північний потік» (170 млн куб. м на добу), далі йде український коридор (за довгостроковим контрактом заброньовано 109 млн куб. м на добу). Газопровід «Ямал–Європа» виконує здебільшого балансуючу роль.

Контекст

У грудні ціни на газ в Європі перетнули рекордну позначку у $2200 за тисячу кубів після короткострокового похолодання та скорочення прокачки газу «Газпромом». На кінець січня рівень запасів газу в ПСГ Європи опустився нижче 40-відсоткової позначки. Попри відносно теплу погоду, власники запасів вирішили використати їх для захисту від високих цін.

В 2022 році попит на газ у Європі знизиться через високі ціни, що робить вугілля більш конкурентоспроможним для виробництва електроенергії, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство.

Єврокомісія не виключає, що РФ зупинить постачання газу до Європи у випадку агресії проти України. ЄС веде переговори зі США та Катаром.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні