Категорія
Новини
Дата

Ціни на автогаз зростуть. Як заборона ввезення російського пального вплине на ринок

Кабінет міністрів 9 травня ухвалив постанову, яка забороняє ввозити нафтопродукти російського походження. До цього в Україні близько 80% автогазу могло бути російського походження і до 20% дизеля з ознаками російського сліду. Експерти прогнозують зростання цін на ринку, йдеться в редакційному матеріалі Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Уряд постановою №459 від 9 травня розширив перелік товарів російського походження, які заборонено імпортувати. Зміни набудуть чинності за 10 днів після офіційної публікації постанови.
  • «Відтепер паливо невизначеного походження, тобто з РФ, не зможе потрапити на український ринок», – написав заступник міністра енергетики Микола Колісник у Facebook.
  • 83% всього імпортованого у березні автогазу в Україну було непевного походження, каже співзасновник «Консалтингової групи А-95» Артем Куюн. У квітні палива з таким «провенансом» було 69%, але в абсолютних показниках поставки зросли на майже 2000 т, зазначає він.
  • 25 000 – 30 000 т російського автогазу (понад третина від усіх поставок), який завозили в Україну, був зовсім без сертифікатів походження, констатує Владислав Колодяжний, голова компанії GT Group.
  • Цей ресурс постанова Кабміну скоріше за все зупинить. «Усі очікували на ці зміни. Контрагенти за кордоном готові продавати українським партнерам автогаз із сертифікатом походження, а всередині своєї країни споживати російський дешевий газ», – каже Куюн. Він прогнозує зростання ціни на 1 грн/л автогазу (близько 5%).
  • Дефіциту на ринку не буде, певен Колодяжний. Трейдери мають запаси та контракти, плюс 10 днів на підписання угод до того, як почне діяти урядова постанова. Більше про це читайте – тут

Контекст

До повномасштабної війни Україна імпортувала понад 70% споживаного пального. У 2021 році з Росії надходило 30% автогазу та 25% дизпального. Також значним постачальником пального була Білорусь. З початку вторгнення уряд заборонив прямий імпорт із країни-агресора та її посібника. Однак європейський ринок пального досі «перелитий» деякими видами пального з РФ. І частина цього продукту потрапляє до України.

Звідки в Україні російський автогаз, Forbes детально писав на початку року. Литва та Латвія з грудня почали поставляти до України набагато більше цього пального, ніж забезпечують їхні виробничі потужності. Частка цих країн в імпорті з грудня 2022 року зросла з 15-17% до 30-40%, за даними аналітиків «Нафторинку». Російський ресурс обвалив ціну автогазу майже на 30%, йдеться у дослідженні.

У Європі нема заборони на автогаз російського походження. З 5 лютого у ЄС почало діяти ембарго на російські нафтопродукти, але автогаз не входить до переліку підсанкційних товарів. Якщо автогаз принаймні на 51% складається з виробленого у ЄС, то він отримує сертифікат походження EUR1.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні