Категорія
Новини
Дата

Ціни на автогаз зростуть. Як заборона ввезення російського пального вплине на ринок

2 хв читання

Кабінет міністрів 9 травня ухвалив постанову, яка забороняє ввозити нафтопродукти російського походження. До цього в Україні близько 80% автогазу могло бути російського походження і до 20% дизеля з ознаками російського сліду. Експерти прогнозують зростання цін на ринку, йдеться в редакційному матеріалі Forbes.

Ключові факти

  • Уряд постановою №459 від 9 травня розширив перелік товарів російського походження, які заборонено імпортувати. Зміни набудуть чинності за 10 днів після офіційної публікації постанови.
  • «Відтепер паливо невизначеного походження, тобто з РФ, не зможе потрапити на український ринок», – написав заступник міністра енергетики Микола Колісник у Facebook.
  • 83% всього імпортованого у березні автогазу в Україну було непевного походження, каже співзасновник «Консалтингової групи А-95» Артем Куюн. У квітні палива з таким «провенансом» було 69%, але в абсолютних показниках поставки зросли на майже 2000 т, зазначає він.
  • 25 000 – 30 000 т російського автогазу (понад третина від усіх поставок), який завозили в Україну, був зовсім без сертифікатів походження, констатує Владислав Колодяжний, голова компанії GT Group.
  • Цей ресурс постанова Кабміну скоріше за все зупинить. «Усі очікували на ці зміни. Контрагенти за кордоном готові продавати українським партнерам автогаз із сертифікатом походження, а всередині своєї країни споживати російський дешевий газ», – каже Куюн. Він прогнозує зростання ціни на 1 грн/л автогазу (близько 5%).
  • Дефіциту на ринку не буде, певен Колодяжний. Трейдери мають запаси та контракти, плюс 10 днів на підписання угод до того, як почне діяти урядова постанова. Більше про це читайте – тут

Контекст

До повномасштабної війни Україна імпортувала понад 70% споживаного пального. У 2021 році з Росії надходило 30% автогазу та 25% дизпального. Також значним постачальником пального була Білорусь. З початку вторгнення уряд заборонив прямий імпорт із країни-агресора та її посібника. Однак європейський ринок пального досі «перелитий» деякими видами пального з РФ. І частина цього продукту потрапляє до України.

Звідки в Україні російський автогаз, Forbes детально писав на початку року. Литва та Латвія з грудня почали поставляти до України набагато більше цього пального, ніж забезпечують їхні виробничі потужності. Частка цих країн в імпорті з грудня 2022 року зросла з 15-17% до 30-40%, за даними аналітиків «Нафторинку». Російський ресурс обвалив ціну автогазу майже на 30%, йдеться у дослідженні.

У Європі нема заборони на автогаз російського походження. З 5 лютого у ЄС почало діяти ембарго на російські нафтопродукти, але автогаз не входить до переліку підсанкційних товарів. Якщо автогаз принаймні на 51% складається з виробленого у ЄС, то він отримує сертифікат походження EUR1.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні