Категорія
Новини
Дата

Ціни на нафту зростають на тлі можливого помʼякшення карантинних обмежень у Китаї

Нафта подорожчала приблизно на $1 у четвер, 20 жовтня, оскільки настрої інвесторів поліпшилися через новини про те, що Китай розглядає можливість скорочення тривалості карантину для тих, хто прибуває до країни, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Фʼючерси на нафту марки Brent з постачанням у грудні зросли на 80 центів, або 0,9%, до $93,21 за барель.
  • Американська нафта West Texas Intermediate з постачанням у листопаді (WTI), подорожчала на $1,29, або 1,5%, до $86,84 за барель. Контракт WTI з постачанням у грудні зріс на 1,4%, або на 1,16 цента, до $85,68 за барель.
  • «Ринок відскакує від цих новин про карантин і, як наслідок, мерехтливого світла в кінці тунелю політики нульового Covid», – сказав керівний партнер SPI Asset Management Стівен Іннес.
  • Китай, найбільший у світі імпортер сирої нафти, цього року дотримується суворих обмежень у звʼязку з COVID-19, що позначається на діловій та економічній активності та знижує попит на паливо.
  • Bloomberg із посиланням на джерела повідомив, що Китай розглядає можливість скорочення періоду карантину для тих, хто вʼїжджає в країну з 10 днів до семи днів. Офіційні особи планують скоротити період карантину до двох днів у готелі, а потім – до пʼяти днів удома.
  • Наразі в Китаї потрібна 10-денна ізоляція під час вʼїзду в країну, сім днів у номері готелю, а потім ще три дні в будинку, де люди, як і раніше, перебувають під наглядом і проходять регулярне тестування.
  • Іннес, однак, попередив, що політика Китаю щодо боротьби з коронавірусом, ймовірно, залишиться в силі «принаймні до першого кварталу» наступного року.
  • «Санкції ЄС щодо імпорту російської нафти, ймовірно, стануть центром уваги нафтового ринку найближчими тижнями… Ми очікуємо, що фʼючерси на нафту марки Brent у четвертому кварталі 2022 року коштуватимуть у середньому $100 за барель на тлі перебоїв із поставками через санкцій ЄС», – каже аналітик із сировинних товарів Commonwealth Bank Вівек Дхар.

Контекст

2 вересня країни G7 домовилися про обмеження цін на російську нафту. План G7 дасть змогу покупцям російської нафти за обмеженою ціною продовжувати отримувати найважливіші послуги, такі як фінансування та страхування танкерів.

План закликає країни-учасниці відмовитися від послуг, у яких домінує Захід, включно зі страхуванням, фінансами, брокерськими послугами та навігацією для нафтових вантажів, за ціною, вищою за встановлену межу. 

Росія заробила €158 млрд доходу від експорту енергоносіїв за перші шість місяців війни, 54% цього обсягу імпортував ЄС на суму близько €85 млрд, ідеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря.

Європейський Союз припинить весь морський імпорт російської нафти та більшу частину трубопровідних потоків з 5 грудня в межах санкцій за російське вторгнення в Україну. З 5 лютого також набуде чинності заборона ЄС на постачання російських нафтопродуктів.

5 жовтня ОПЕК+, до якої входить Росія, погодилася скоротити видобуток нафти на 2 млн барелів на день. Це стане найбільшим скороченням видобутку з часів пандемії COVID-19 у 2020 році.

Рішення групи виробників нафти ОПЕК+ зменшити видобуток призвело до зростання цін і може спонукати світову економіку до рецесії, вважає Міжнародне енергетичне агентство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні