Категорія
Новини
Дата

Ціни виробників промислових товарів у Німеччині зросли на 30%

Індекс цін виробників промислових товарів у Німеччині у березні виріс на рекордні 30,9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомило Федеральне статистичне відомство ФРН, повідомляє Financial Times

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • У лютому індекс зріс на 25,9%, у січні – на 25%. У порівнянні з лютим у березні ціни на сировину, матеріали та товари проміжного споживання збільшились на 4,9%. Це найвище зростання індексу за історію спостережень з 1949 року.
  • Причиною такого стрімкого підвищення цін, як зазначили у відомстві, є збільшення вартості енергоносіїв. У березні ціни на них зросли на 83,8% у порівнянні з тим самим місяцем минулого року. Порівняно з лютим цього року зростання становило 10,4%.
  • Щодо вартості природного газу, то він подорожчав на 144,8% у порівнянні з березнем 2021 року.

Контекст

Темпи інфляції цін виробників у Німеччині більш ніж удвічі вищі, ніж у 1970-х роках – період стагфляції, пише Financial Times. МВФ знизив прогноз зростання Німеччини на 2022 рік до 2,7%, що на 1,7% нижче попередньої оцінки. Зниження рейтингу є найбільшим серед країн з розвиненою економікою.

МВФ намагається зменшити занепокоєння, що світовій економіці знову загрожує стагфляція. Пʼєр-Олівʼє Гуріншас, новий головний економіст МВФ, заявив, що ризик нафтового шоку в стилі 1970-х зараз нижчий, оскільки світ менше залежить від нафти. Проте німецька промисловість значною мірою залежить від імпорту російського природного газу.

Російська нафта наразі становить 25% німецького імпорту, у порівнянні з 35% до початку Росією війни проти України, а імпорт газу скоротився до 40% з 55%. Імпорт російського вугілля знизився до 25% з 50% до вторгнення. Німеччина «до початку літа» збирається наполовину зменшити імпорт російської нафти й до кінця року довести його до нуля, а потім це стосуватиметься і газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні